Sertéskocsonya

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sertéskocsonya
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg sertésbőr
60 dkg sertésláb
25 dl víz
2 teáskanál bors
8 gerezd fokhagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kocsonyahúsokat alaposan megmossuk, a szőröket éles késsel „leborotváljuk”. A pecsétnyomokat kivágjuk, a körmök közeit is jól kikaparjuk és kimossuk. A bőrről a zsírt „lefilézzük”. A lábakat hosszában kettévágjuk (kicsit nehéz, kérjük meg a legerősebb embert a családban).

2. A húsokat beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát (tehetünk bele többet is, nem árthat). Sózzuk meg, szórjuk rá a borsot.

3. Öntsük fel a vízzel, és lassú tűzön forraljuk fel (közben szedjük le egy szűrőkanállal a habját). Ha felforrt, csendesen forrjon tovább. Csak akkor álljunk neki kocsonyát főzni, ha van elég időnk. Ezt az ételt nem lehet siettetni, mert ha gyorsan forraljuk, zavarossá válik, és az nem nagyon hozható helyre. Legjobb, ha legalább 6 órát főzzük.

4. Amikor a húsok leválnak a csontról, akkor jó. Pihentessük egy jó fél órát, és sűrű szűrőn keresztül szűrjük le. Jó ragacsos lesz a kezünk, de így jó.

5. A húsokat, füleket, bőröket szűrőkanállal szedjük ki egy tálcára, s hagyjuk kihűlni (nagyon meleg tud lenni). Vágjuk kisebb darabokra, egyenletesen osszuk el a csészékbe vagy leveses tányérokba, és óvatosan merjük rá a levét. Tegyük hűvös helyre. Ha megdermed – másnap reggelre –, tálalható. Sokan citrommal vagy csípős tabascóval lelocsolva szeretik.

A fiatalos, üde és könnyed irsai olivér bor jól megy hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Sertéskocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2217 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Évszakok szakácskönyve
Évszakok szakácskönyve
(Kossuth Kiadó, 2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen szeretnek főzni. Fitos Gyula szakácskönyvéből kiderül, hogy a legegyszerűbb, legismertebb ételeket is megfőzhetjük egy kicsit... bővebben...
Sertéskocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Évszakok szakácskönyve
Évszakok szakácskönyve
(Kossuth Kiadó, 2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen szeretnek főzni. Fitos Gyula szakácskönyvéből kiderül, hogy a legegyszerűbb, legismertebb ételeket is megfőzhetjük egy kicsit... bővebben...
twitter