Réteges rétestorta

Bregovska pita

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Réteges rétestorta
Adag: 1 sütőforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg finomra reszelt alma
15 dkg mák
12 és fél dkg dióbél
10 db mélyhűtött réteslap
vagy
10 db otthon készített friss réteslap
2 nagyobb tojás
4 dl tejföl
18 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál őrölt fahéj
4 evőkanál barna rum
18 dkg mazsola

Elkészítés:

1. A sütőt 200 fokra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 40 x 20 centiméteres sütőformát.

2. A mazsolát 60 percre beáztatjuk a barna rumba. A diót és a mákot külön-külön finomra daráljuk.

3. A diót összeforgatjuk a cukor egyharmadával és a fahéj felével, a mákot a cukor egyharmadával, az almát pedig a rumos mazsolával, a cukor és a fahéj maradékával.

4. Két réteslapot megkenünk olvasztott vajjal, majd a formába fektetjük. Elosztjuk rajta az almás töltelék felét és 3 evőkanál tejfölt, majd betakarjuk még két, vajjal megkent tésztalappal. Erre kerül a diós töltelék és 3 evőkanál tejföl, újabb két vajazott réteslap, a mákos töltelék és 3 evőkanál tejföl, és még két vajazott réteslap. Következik a maradék almás töltelék és 3 evőkanál tejföl, végül a két, olvasztott vajjal megkent réteslap.

5. A maradék tejfölt simára dolgozzuk a tojással, és ezt öntjük a torta tetejére.

6. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd 50-60 perc alatt pirosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Szeletre vagy kockára vágva kínáljuk.

A mákot (daráltat is), akár cukorral együtt érdemes a mélyhűtőben tárolni. Hónapokig eláll, azonnal használható, nem kell kiolvasztani, nem áll össze és nem avasodik, molyosodik.
A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhába téve, 20-30 percig pihentessük. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielőbb használjuk fel!

Rétestészta

Rétestészta
60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Réteges rétestorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2130 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Réteges rétestorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
recepttár