Karácsonyi aprósütemény

Adag: 1 tepsi (48 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 dkg vaj
2 db tojás
1 evőkanál citromlé
1 és ¼ dl cukorszirup
15 dkg porcukor
52 dkg finomliszt
A cukormázhoz:
3 evőkanál tojásfehérjepor
5 evőkanál meleg víz
igény szerint ételfesték

Elkészítés:

1. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a vajat, a cukrot, a mézsűrűségű cukorszirupot, a citromlét és a tojásokat, és robotgéppel kikeverjük. (Időnként leszedjük és a többihez adjuk a tál falára ragadt tésztát). Az elkészült tésztát 120 percre letakarva a hűtőszekrénybe (illetve 40 percre a mélyhűtőbe) tesszük, hogy jól tudjunk dolgozni vele.

2. Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180 fok). Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagra nyújtjuk a tészta egynegyedét, a többit visszatesszük a hűtőszekrénybe. Lisztezett formákkal a tésztából különböző alakokat szaggatunk, majd tortalapát segítségével egymástól kb. 1 cm távolságban kizsírozatlan sütőlemezre rakjuk őket.

3. Aranysárgára sütjük (5-7 perc), majd fémrácsra tesszük a kis süteményeket, és itt hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonló módon dolgozzuk fel.

4. A cukormázhoz egy nagy tálban elektromos habverővel kemény habbá verjük a cukrot, a meleg vizet és tojásfehérjeport. Akkor van készen, ha késsel "utat" tudunk vágni benne. Kis tálkákba öntjük, majd szükség szerint ételszínezőt teszünk bele. A tálkára tegyünk nedves kendőt, nehogy beszáradjon a máz.

5. A sütőlemezre sütőpapírt terítünk, és erre kirakjuk a süteményeket. Széles, lapos kés, vékony ecset, keskeny nyomócsövű habzsák segítségével feldíszítjük őket a cukormázzal. (Ha a máz túl sűrű, és nem tudjuk kenni, kevés vízzel hígítjuk). A süteményeken a máznak teljesen meg kell száradnia, ehhez legalább 120 perc szükséges. A süteményt szorosan záró fém- vagy műanyagdobozban tároljuk.

Harangocska: Fémtűvel kis lyukat szúrunk a harang tetején sütés előtt. Miután a sütemény kihűlt, sárga mázzal bevonjuk, kis nyílású habzsákkal színes mintát rajzolunk rá, majd ismét száradni hagyjuk. A lyukon szalagot fűzünk át.

Koszorú: A koszorút zöld mázzal bevonjuk, majd száradni hagyjuk. Kis nyílású habzsákkal fehér cikcakkos mintát és piros pöttyöket rajzolunk rá.

Ajándékcsomag: Kis nyílású habzsákkal különböző színű és mintájú díszítést rajzolunk a négyszögletes süteményekre. A "csomagot" átköthetjük szalaggal.

Hóember: A süteményt fehér mázzal bevonjuk, majd száradni hagyjuk. Kis nyílású habzsákkal különböző színekkel rajzolunk rá kalapot, arcot, gombokat, sálat.

Több nappal előre elkészíthető, szorosan zárt dobozban tárolható.
Karácsonyi aprósütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2287 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Karácsonyi aprósütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
pinterest