Hollandi mártás



Elkészítés:
1. A borecetet, a szerecsendiót, a hagymát, a babérlevelet, a fekete borsot egy serpenyőbe rakjuk (1. kép). 1 evőkanálnyira forraljuk. A vajat 10 darabra vágjuk.
2. A tojássárgáját, 1 darab vajat tűzálló tálba teszünk, csipetnyi sóval összekeverjük, hozzáöntjük az ecetes keveréket. A serpenyőt vízfürdőbe állítjuk. Ne hagyjuk felforrni a vizet, mert a tojás összeugrik. Ha mégis melegebb lenne a víz, a tálat állítsuk hideg vízbe. A tojásos keveréket 3 perc alatt fehéredésig kevergetjük és besűrítjük (2. kép).
3. Újabb vajdarabot adunk hozzá, kevergetve felolvasztjuk. A vajdarabokat egyenként adjuk hozzá, várjuk meg, amíg tökéletesen felolvadnak, és akkor adjuk hozzá a következő darabot. Ezt addig ismételjük, míg az összes vajdarab felolvad. (Ha a szósz nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá jégkockát, és újra keverjük meg.) Sózzuk, meghintjük citromlével. Tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |