Pesto



Elkészítés:
1. A bazsalikomleveleket, a fokhagymát, a fenyőmagot 2 evőkanál olívaolajjal robotgépben pépesítjük (1. kép).
2. Fokozatosan hozzáadjuk a maradék olajat (2. kép), sózzuk, borsozzuk.
3. Belekeverjük a reszelt parmezánt és a citromlevet (3. kép), ha ez utóbbit is használjuk (elmaradhat). Hűtőszekrényben letakarva 3 napig eláll, ha a tetejére kevés olívaolajat öntünk.
Változatok:
Korianderpesto - Friss bazsalikom helyett friss koriandert is használhatunk, kimagozott és finomra vágott chilivel és fokhagymával. A sajtot ebben az esetben el is hagyhatjuk.
Rukkolapesto - A bazsalikomlevelet friss rukkolával is helyettesíthetjük, ilyenkor adjunk hozzá 1 evőkanál friss petrezselymet.
Paradicsompesto - A bazsalikom felét helyettesíthetjük 5 dkg napon szárított paradicsommal. Az olajat öntsük le róla, és turmixoljuk össze.
![]() |
![]() |
![]() |