Crepes Suzette



Elkészítés:
1. Kisütjük a palacsintákat. (Ha mélyhűtött palacsintát használunk, akkor szobahőmérsékleten, becsomagolva hagyjuk felolvadni, amihez kb. 120 perc kell.)
2. A tálalás előtt 30 perccel fél kávéskanálnyi narancshéjat reszelünk. A narancsot félbevágjuk, és kifacsarjuk a levét (1. kép), melyből 5 evőkanálnyira lesz szükségünk.
3. Elkészítjük az öntetet. Ehhez egy nagy serpenyőben kis lángon addig melegítjük a narancslevet, a reszelt narancshéjat, a vajat és a cukrot, amíg a vaj felolvad.
4. Négybe hajtjuk a palacsintákat (2. kép).
5. Az öntetbe tesszük és átmelegítjük őket.
6. Kis edényben, kis lángon megmelegítjük a likőrt, gyufával meggyújtjuk, és miközben lángol, a palacsintára öntjük.
7. Ha a láng kialudt, a palacsintát előmelegített süteményes tányérokra tesszük, narancsszeletekkel és reszelt narancshéjjal díszítjük.
![]() |
![]() |
Palacsintatészta
1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojást, a tejet és a vizet összekeverjük és fokozatosan hozzákeverjük a e keverék felét, míg sima, csomómentes lesz. Belekeverjük a tál oldalára ragadt masszát, majd a megmaradt folyadékot és egy kis olajat. Legalább 30 percig állni hagyjuk.
2. Olajjal kikenünk egy palacsintasütőt és egy nagyobb serpenyőt. Közepes lángon mindkettőt felmelegítjük.
3. Egy tejmerőkanálnyi tésztamasszát öntünk a palacsintasütőbe (ha nyeles mércével adagoljuk a tésztát, egyforma vastagságú palacsintákat kapunk), és ezt addig mozgatjuk, míg a massza egyenletesen eloszlik. Kb. 2 percig sütjük a palacsintát.
4. Amikor a teteje szilárd, az alja pedig megpirult, széles, lapos késsel körben fellazítjuk a szélét.
5. A palacsintát a másik forróserpenyőbe borítjuk, és további fél percig sütjük. Ezalatt a palacsintasütőben elkezdhetünk egy másikat sütni.
6. Az elkészült palacsintát sütőpapírra vagy zsírpapírra csúsztatjuk. A fenti műveletsort addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. A palacsintákat azonnal fogyasztjuk, vagy fóliába csomagolva fagyasztjuk.