Datolyás-diós habtorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Datolyás-diós habtorta
Adag: 1 egész (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg kimagozott datolya
12 dkg dióbél
1 adag mokkakrém
3 dkg kakaópor
22 dkg finomított kristálycukor
A tetejére:
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Néhány szem dióbelet és datolyát félreteszünk a díszítéshez. A többit durvára, illetve kb. 1 centiméteres darabokra aprítjuk.

2. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, időnként megkeverve aranybarnára pirítjuk a diót, majd levesszük a tűzről.

3. Két sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral vagy alufóliával, erre lapos tányér vagy tortaforma segítségével 23 centiméter átmérőjű kört rajzolunk.

4. Egy nagy tálban az elektromos habverő legmagasabb fokozatán lágy habbá verjük a tojásfehérjét, majd evőkanalanként beleszórjuk a cukrot, és tovább verjük, míg a hab fényes, kemény lesz.

5. Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180°C), majd egy kisebb edényben összekeverjük a durvára vágott datolyát kb. 4 evőkanálnyi tojáshabbal, ezt, valamint a kakaót és a pirított diót műanyaglapáttal óvatosan a többi tojáshabba keverjük.

6. A keveréket kettéosztjuk, és a sütőpapírra rajzolt két körbe simítjuk. Széles, lapos késsel elegyengetjük, ügyelve arra, hogy az egész kört betakarja. A sütőlemezeket két külön szinten 15 percig sütjük, ekkor megcseréljük őket, hogy a hab egyenletesen barnuljon, és további 15 percig sütjük, hogy a külseje már ropogós legyen, de belül még maradjon puha.

7. A habot 10 percig rácsra tett sütőlemezen hűlni hagyjuk, majd miután széles késsel óvatosan fellazítottuk az alját, kitesszük a rácsra, hogy teljesen kihűljön. (Ha nem azonnal akarjuk tálalni a tortát, a lapokat - lefedve - egy napra nyugodtan eltehetjük.)

8. Ha a lapok kihűltek, elkészítjük a mokkakrémet.

9. A torta összeállítása során az egyik hablapot sima felével felfelé tálra helyezzük, rásimítjuk a mokkakrémet, úgy hogy a szélénél körben kb. 1 centimétert szabadon hagyunk. Befedjük a másik hablappal (a sima fele legyen lefelé), és hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelék megdermed.

10. Porcukrot szitálunk a tortára, a közepét dióval, datolyával díszítjük. Amikor megszilárdult a töltelék, a tortát felszeleteljük. Tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk.

A datolyás-diós-kakaós tojáshablapokat gazdag kávékrém tartja össze ebben a mesés desszertben.

Mokkakrém

Mokkakrém
5 evőkanál forró kávé
5 dkg kakaópor
8 dkg puha vaj
50 dkg átszitált porcukor

Nagy tálban robotgéppel kikeverjük a szitált porcukrot a vajjal, a kakaóporral és és forró feketekávéval. Szükség szerint adhatunk hozzá több kávét is, hogy könnyű, jól kenhető krémet kapjunk.

Datolyás-diós habtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2029 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Datolyás-diós habtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
lexikon