Liba sült almával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Liba sült almával
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 db alma
1 db 500 dkg-os, konyhakész liba
1 csomó rozmaring
1 csomó zsálya
6 kisebb fej lilahagyma
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A mártáshoz:
3 dl vörösbor
Az alapléhez:
11 dl víz
6 szem fekete bors
1 fej hagyma
1 db összevágott zellerszár
1 szál összevágott sárgarépa
igény szerint libaaprólék

Elkészítés:

1. Az alapléhez az aprólékot és a többi hozzávalót fazékba rakjuk, a hideg vízzel felöntjük. Letakarjuk, lassan felforraljuk. 60 percig gyöngyözve főzzük. Leszűrjük. A levet félrerakjuk.

2. 230 fokra előmelegítjük a sütőt (gáztűzhelynél 8-as fokozat), légkeveréses sütő esetében 210 fokra. Egy hagymát és 2 almát négyfelé vágunk, és a kívül-belül fűszerezett liba hasába töltjük a zsálya és a rozmaring felével, valamint a babérlevéllel.

3. A liba lábait összekötjük, a szárnyakat hústűvel a törzshöz rögzítjük. Mellével felfelé egy rácsos tepsibe fektetjük, hústűvel megszurkáljuk, fűszerezzük. A maradék hagymát a liba körül elrendezzük. Fóliával letakarjuk. A sütési idő 450 grammonként 15 perc lefedve (egy ötkilós liba sütési ideje körülbelül 180 perc).

4. A mellével felfelé kezdjük sütni, és körülbelül 60 perc múlva megfordítjuk. Végül a fóliát eltávolítjuk, a hőfokot 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) csökkentjük, légkeveréses sütő esetében 170 fokra, és még 30 percig pirítjuk, közben a kisült libazsírral locsolgatjuk a húst. A maradék zsírt befőttesüvegbe öntjük, amelyet később felhasználhatunk.

5. A maradék almát félbevágjuk, a hús köré rakjuk a zsályával és rozmaringgal együtt, azután 30 percig sütjük. Előmelegített tálalóedényre helyezzük, fóliával letakarjuk és pihentetjük. A megsült hagymát, almát félrerakjuk, melegen tartjuk.

6. Elkészítjük a mártást: a félretett zsírból egy evőkanálnyit kiveszünk és hozzákeverjük a szárnyasfűszer-keveréket, felöntjük a borral. 5 percig gyöngyöztetjük, majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk. Belekeverünk egy sült almát és egy sült hagymát, kanállal pépesítjük. 10 percig gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük. A libát a sült hagymával, az almával és a mártással kínáljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.
Liba sült almával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3596 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Liba sült almával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
tippek, fortélyok