Grillezett sajtos polenta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Grillezett sajtos polenta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A polentához:
15 dkg polenta
3 dkg reszelt parmezán sajt
3 dkg reszelt provolone sajt
3 dkg reszelt mozzarella sajt
2 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A sütéshez:
10 dkg rukkola
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
A tálaláshoz:
3 csésze salsa
20 dkg otthon készített pesto szósz
vagy
20 dkg konzerv pesto szósz

Elkészítés:

1. A polenta készítéséhez forraljuk fel a csirke-alaplét egy lábasban. Fokozatosan keverjük hozzá a polentát, miközben állandóan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon. Kis vagy közepes lángon főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg a polenta már nem lesz szemcsés és a keverés közben elválik az edény falától (10-15 perc, vagy, ahogy a csomagoláson olvasható útmutató tanácsolja). Adjuk hozzá a sajtféléket és a vajat, és kevergessük, amíg megolvadnak és elvegyülnek a polentával. Sózzuk, borsozzuk.

2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és vékonyan kenjük ki vajjal. Öntsük bele a polentát, fedjük le a sütőpapírral, és simítsuk laposra a tetejét. Tegyük a hűtőbe, amíg megdermed (körülbelül 2 óra).

3. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt közepes vagy magas hőmérsékletűre.

4. A polentát vágjuk szeletekre vagy cikkekre, ahogy szeretnénk. Locsoljuk meg az olajjal, és grillezzük, amíg átsül, és sötét csíkok pirulnak rá (oldalanként 2-3 perc).

5. Melegen tálaljuk a rukkolával, a salsával és a pestóval.

A polenta (puliszka) hagyományos módon történő elkészítése 40-50 perces, kemény munka, mert állandóan kevergetni kell. Javasoljuk, hogy a ma már sokfelé kapható „instant" változatokat használjuk. A főzési ideje ezeknek általában 10-15 perc, kövessük a csomagoláson olvasható útmutatót.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Pesto

Pesto
9 dkg pirított fenyőmag
2 gerezd durvára vágott fokhagyma
6 dkg reszelt parmezán sajt
3 evőkanál friss bazsalikomlevél
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. Tegyük turmixgépbe a fenyőmagot és a fokhagymát, majd őröljük darabos pasztává.

2. Adjuk hozzá a parmezánt, valamint az olaj felét, és ezekkel is keverjük el. Tegyük bele a bazsalikomlevelet, és ki-be kapcsolgatva őröljük, közben a krémet néha kaparjuk vissza.

3. Fokozatosan töltsük hozzá a maradék olajat, és keverjük azzal is krémmé. Sóval, borssal ízesítsük.

4. Használjuk fel azonnal, vagy tegyük hűtőszekrénybe légmentesen záródó dobozban, 4-5 napig eláll.

Paradicsom- és sültpaprika-salsa

Paradicsom- és sültpaprika-salsa
4 db kockára vágott paradicsom
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 kisebb fej finomra vágva lilahagyma
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 nagy kimagozott, finomra vágva piros chilipaprika
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillsütőt közepes hőfokra.

2. Tegyük a kaliforniai paprikákat a grillre vagy alá, és időnként megforgatva süssük őket, amíg a bőrük felhólyagosodik és megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, fedjük le celofánnal és hagyjuk állni 15 percig, míg kissé kihűl. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vágjuk finomra.

3. Egy közepes méretű keverőtálban keverjük össze a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és a csilit. Adjuk hozzá az ecetet, az olajat és a petrezselymet és keverjük el ezekkel is. Ízesítsük sóval, borssal.

Azonnal, vagy a készítés napján tálaljuk.

Grillezett sajtos polenta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1938 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
Grillezett sajtos polenta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
tippek, fortélyok