Barnarizs- és lencseburger

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A burgerekhez:
15 dkg konzerv vörös lencse
1 csésze barna rizs
1 teáskanál szezámmag
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 evőkanál tahini
2 teáskanál őrölt római kömény
10 dkg zsenge, vágott spenót
2 szál reszelt sárgarépa
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 fej finomra vágva hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál chilidzsem
vagy
1 teáskanál csípős ketchup
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A sütéshez és tálaláshoz:
15 dkg humusz
6 levél római saláta
2 db szeletelt paradicsom
1 db focaccia
vagy
1 db pita
A tálaláshoz:
15 dkg cékla

Elkészítés:

1. A burgerek készítéséhez főzzük a barna rizst sós, forró vízben 40 percig, vagy amíg megpuhul. Szűrjük le alaposan és tegyük félre.

2. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes láng felett. Tegyük hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk, amíg megpuhul. Tegyük hozzá a spenótot, a sárgarépát és a római köményt, és dinszteljük, amíg a spenót megfonnyad, körülbelül 5 percig.

3. Tegyük a rizs felét, a lencsét és a tahinit robotgépbe, és dolgozzuk durva pasztává. Tegyük át egy közepes tálba. Adjuk hozzá a spenótos keveréket, a maradék rizst, a csililekvárt, a citromlevet és a szezámmagot és keverjük össze. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

4. A rizses keverékből formáljunk 6 hamburgert.

5. Melegítsünk elő egy sütőlemezt a barbecue-n vagy a grillen közepes hőfokúra.

6. Kenjük meg a grillt 2 evőkanál olajjal és grillezzük a burgereket, amíg átsülnek, oldalanként körülbelül 5 percig.

7. Vágjuk a kenyeret 6 részre, és mindegyiket vágjuk ketté vízszintesen. Kenjük meg őket a megmaradt 2 evőkanál olajjal és enyhén grillezzük meg

8. Vágjuk a kenyerek aljára kenjünk hummuszt, erre kerüljön a saláta és a paradicsom. Helyezzük rájuk a burgereket, kanalazzunk rájuk némi céklacsatnit és fedjük le a felső felükkel. Melegen tálaljuk őket.

Ez az ízletes hamburger teljesen vegetáriánus. Az összeállításához nagy, vastag kenyérre vagy egy darab focacciára van szükség, amit hat, szendvicsnyi méretű darabra vágunk. De használhatunk 6 teljes kiőrlésű hamburgerzsemlét is.

Fűszeres céklacsatni

Fűszeres céklacsatni
3 fej félbevágott, vékonyra szeletelt lilahagyma
2 nagy hámozott, reszelt cékla
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál fekete bors
15 dkg finomított barna cukor
0.18 dl vörösborecet
1 db friss, leve narancs
1 rúd fahéj

1. Kis lángon, egy súlyos aljú, közepes fazékban keverjük össze a céklát, a hagymát, a barnacukrot, az ecetet, a narancslevet és a fahéjrudat.

2. A maradék fűszereket tegyük muszlinkendőbe. A sarkait fogjuk össze és zsineggel kötözzük meg, majd a csomagot tegyük a fazékba, és együtt forraljuk fel. Kisebb lángon, gyakran kevergetve sűrűsödésig, körülbelül 1 1/2 órán át főzzük.

3. A csatnit kanalazzuk steril befőttesüvegekbe és zárjuk le. Éjszakára hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználnánk. Hűtőszekrényben 2 hónapig eltartható.

Chililekvár

Chililekvár
9 dkg chilipaprika
18 dkg nagy szemű piros chilipaprika
2 evőkanál tamarindpüré
2 fej finomra vágva hagyma
1.25 dl olaj
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
3 evőkanál thai halszósz
10 dkg világos barna cukor vagy
10 dkg pálmacukor

1. Melegítsünk elő egy barbecue-t vagy a grillsütőt közepesen forróra.

2. Tegyük rá a kaliforniai paprikákat a grillrácsra, és időnként megforgatva süssük, amíg a héjuk felhólyagosodik és megfeketedik. Tegyük őket egy mély tálba, fedjük le celofánnal, és 15 percig hagyjuk hűlni.

3. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vágjuk kockára.

4. Kesztyűben magozzuk ki és vágjuk finomra a nagy piros és a thai csilipaprikákat.

5. Hevítsük fel az olajat egy közepes, nehéz aljú lábasban közepes-kis lángon. Tegyük hozzá a hagymát és puhulásig, körülbelül 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát, állítsuk a lángot takarékra és főzzük, a vége felé gyakrabban megkeverve, amíg sűrű és sötétvörös lesz (körülbelül 60 perc).

6. Adjuk hozzá a pálmacukrot, a halszószt és a tamarindpürét, majd 15 perc alatt főzzük be sűrűre és ragacsosra.

7. A chililekvárt kanalazzuk a befőttesüvegekbe és zárjuk le. Tálalás előtt egy éjszakát hűtsük. Hűvös, sötét helyen 6 hónapig eltartható. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Hummusz

Hummusz
3 evőkanál tahini
3 gerezd durvára vágott fokhagyma
0.6 dl frissen préselt/facsart citromlé
3 teáskanál őrölt római kömény
ízlés szerint
A spriccelésre::
szükség szerint extraszűz olívaolaj
A tálaláshoz::
csipet édes őrölt pirospaprika

1. Az előző éjszaka beáztatott csicseribosót csepegtessük le. Tegyük közepes méretű fazékba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és forraljuk fel. Kisebb lángon, körülbelül 1 óra alatt főzzük puhára. Szűrjük le, és a főzőlevéből tegyünk félre 1/2 csészényit (125 ml-t).

2. Tegyük turmixgépbe a csicseriborsót, az olajat, a citromlevet, a tahinit, a fokhagymát és a római köményt, és dolgozzuk durva pasztává. Fokozatosan adjuk hozzá a félretett főzőlevet, és keverjük vele egészen simára. Ízlés szerint sózzuk.

3. Tálalásnál csepegtessünk rá még egy kis olajat és ha akarjuk, szórjuk meg paprikával.

Azonnal felhasználhatjuk, vagy légmentesen záródó tartóban 4-5 napig eláll a hűtőben.

Barnarizs- és lencseburger
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1695 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
Barnarizs- és lencseburger
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
van itthon