Író bajor módra őszibaracköntettel



Elkészítés:
1. Egy teflon bevonatú lábosban elkeverünk 3,5 dl írót a cukorral, majd egyenletesen rászórjuk a zselatint, és 5 percig állni hagyjuk, hogy kissé megpuhuljon.
2. Közepes hőfokon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük a citromlét, a reszelt citromhéjat és a maradék írót.
3. Lefedjük, hűtőszekrénybe tesszük, időnként megkeverjük. Kb. 45 perc kell, hogy annyira megdermedjen, hogy hideg tányérra cseppentve már ne fusson szét.
4. Kis tálban kemény habbá verjük a tejszínt.
5. Elektromos habverővel egy nagy tálban kb. 30 másodperc alatt habosra verjük a behűtött citromos-írós keveréket.
6. Hozzáadjuk a tejszínhabot, 30 másodpercig verjük a géppel, amíg egészen sima, krémszerű lesz.
7. A keveréket egy 1,5 literes formába öntjük, és lefedve kb. 120 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy megalvadjon.
8. Közben elkészítjük az őszibaracköntetet: egy kis tálba csepegtetjük az őszibarack szirupját, belekeverjük a kukoricalisztet, és állandóan kevergetve, közepes tűzön besűrítjük, felforraljuk, ha felforrt, még 1 percig főzzük. Óvatosan belekeverjük a barackdarabokat, s ha kihűlt, lefedve hűtőszekrénybe tesszük.
9. Az édességet hűtött tálra borítjuk, a tetejét őszibarackcikkekkel díszítjük, rámerjük az öntetet, vékonyra gyalult citromhéjjal meghintjük (ez utóbbi kiemeli a desszert enyhe citromízét), végül körberakjuk őszibarackcikkekkel.