Rumos, magos szeretnivaló

Adag: 1 muffinforma (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg mogyoró
1 csipet
9 dkg darabolt vaj
½ teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál víz
vagy
20 dkg fehér liszt
A gyúródeszka szórásához:
igény szerint liszt
A rumos töltelékhez:
1 evőkanál rum
3 evőkanál tej
¼ teáskanál mandulaaroma
5 dkg barna cukor
1 db tojás
3 evőkanál lágy vaj
vagy
5 dkg fehér liszt
A sütőforma kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót. Hozzámorzsoljuk a felvágott vajat, és porhanyós tésztát készítünk. Belekeverjük a mogyorót, vaníliakivonatot és vizet. Lágy tésztát gyúrunk.

2. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). 12 mélyedéses muffinsütőformát kivajazunk.

4. A töltelékhez egy másik tálban a vajat, barna cukrot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk az egész tojást, mandulakivonatot, lisztet, mandulát, 2 evőkanál tejet, rumot, és tovább keverjük.

5. Kissé lisztezett gyúródeszkán a cipóból 3 mm-es tésztát nyújtunk, és 12, a sütőforma átmérőjénél nagyobb kört szúrunk ki belőle.

6. A korongokat a muffinsütő mélyedéseibe simítjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, egy 2,5 cm-es csillagformával 12 csillagot szúrunk ki.

7. A muffin mélyedésében lévő tésztára egy teáskanálnyi lekvárt kenünk, majd a rumos tölteléket a lekvárra kanalazzuk. A tésztacsillagokkal beborítjuk.

A tojássárgáját a maradék tejjel összekeverjük, a csillagokat megkenjük és 15-20 perc alatt világos aranyszínűre sütjük. A muffinformában hagyjuk kihűlni.

Rumos, magos szeretnivaló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1555 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
Rumos, magos szeretnivaló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
szótár