Fehérboros mártás



Elkészítés:
1. A megsült húst kivesszük a tepsiből, a kisült zsírjából 3 evőkanállal a lisztet egy kis tálban krémessé keverjük.
2. Az alaplevet, a fehérbort és dzsemet a tepsibe öntjük, és egy fakanállal összekeverjük.
2. A sütőtálat visszarakjuk a tűzre, hozzáadjuk a lisztes keveréket, 5-10 percig gyöngyözve főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, szószkiöntőbe öntjük (és a hús mellé) azonnal tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.