Sertés tikka nyársak



Elkészítés:
1. A pác készítéséhez keverjük össze a joghurtot, az olajat, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért a garam masalát, a fűszerpaprikát, a római köményt és a Cayenne-borsot egy tálban. Tegyük hozzá a kis kockákra vágott sertéshúst és forgassuk össze vele. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább
4 órára vagy egy éjszakára.
2. Melegítsünk elő egy sütőlapot a barbecue-n vagy a grillen közepes hőfokúra.
3. A nyársak készítéséhez szúrjuk a sertéshúst bambusz- vagy fémnyársakra, és amíg ízlés szerint átsül, oldalanként 5-6 percig.
4. Kenjük meg a csapatit vagy a pitát olajjal és enyhén pirítsuk meg a grillen.
A sertésnyársakat forrón tálaljuk a ]csapatival|alrecept:10704] és a mangócsatnival.
Garam masala

1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.
2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.
3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.
Csapati

1. Egy nagy keverőtálba szitálunk 31 dkg lisztet a sóval, a közepébe mélyedést készítünk. Egyszerre hozzáöntjük az olajat és a vizet, és előbb fakanállal összekeverjük, majd kézzel kemény tésztává gyúrjuk.
2. Lisztezett felületen 15 percig dagasztjuk. (Ekkor még ne adjuk hozzá a megmaradt lisztet.) A tésztából sima gömböt formálunk, tálba tesszük. Műanyag fóliával letakarjuk, legalább 120 percre félretesszük, de állhat egész éjjel is.
3. A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből golyót formálunk. A megmaradt liszt segítségével a golyókat vékony, palacsinta formájú korongokká nyújtjuk. Minden egyes új csapatit lisztezett műanyag fóliával takarunk le, amíg a többit nyújtjuk.
4. Egy vastag aljú serpenyőt forróra hevítünk. Minden egyes csapatit 1 percig sütünk, aztán a másik oldalát is 1 percig sütjük. A tüzet úgy állítsuk be, hogy a tészta megbarnuljon, de ne égjen meg. Miközben a csapati sül, összehajtott konyharuhával nyomkodjuk a szélét. Így buborékok képződnek, amitől a tészta könnyebb lesz.
5. A kész csapatikat egymásra rakva tiszta konyharuhába csavarjuk, hogy lágyan és melegen tartsuk. Frissen tálaljuk currykhez és zöldséges fogásokhoz.
Édes mangócsatni

1. Egy nagy, mély tálban keverjük el a mangót, az ecetet, a pálmacukrot és a gyömbért.
2. Forrósítsuk fel az olajat egy közepes, nehéz aljú mártásos lábasban közepesen kis lángon. Tegyük bele a római kömény-magot, a csilit, a koriandert, a mustármagot és a kurkumát, és pirítsuk, amíg illatozni kezd, körülbelül 30 másodpercig.
3. Tegyük hozzá a mangós keveréket, keverjük össze és forraljuk fel. A lángot vegyük takarékra és főzzük, amíg a mangó megpuhul és a csatni besűrűsödik, mintegy 45 percig.
4. A csatnit kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe és zárjuk le. Éjszakára hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználnánk. Hűtőszekrényben 2 hónapig áll el.