Sertés tikka nyársak

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A nyársakhoz:
2 db 40 dkg-os, kicsontozott sertéshús
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
A páchoz:
1 teáskanál
másfél teáskanál őrölt cayenni bors
2 teáskanál őrölt kömény
1 kisebb fej finomra aprított hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál garam masala
1 darabka 2 cm-es, finomra reszelt gyömbér
2 teáskanál erős fűszerpaprika
½ teáskanál chilipor
A tálaláshoz:
igény szerint pita
vagy
igény szerint chapati
25 dkg otthon készített mango-chutney
vagy
25 dkg készen vásárolt mango-chutney

Elkészítés:

1. A pác készítéséhez keverjük össze a joghurtot, az olajat, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért a garam masalát, a fűszerpaprikát, a római köményt és a Cayenne-borsot egy tálban. Tegyük hozzá a kis kockákra vágott sertéshúst és forgassuk össze vele. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább

4 órára vagy egy éjszakára.

2. Melegítsünk elő egy sütőlapot a barbecue-n vagy a grillen közepes hőfokúra.

3. A nyársak készítéséhez szúrjuk a sertéshúst bambusz- vagy fémnyársakra, és amíg ízlés szerint átsül, oldalanként 5-6 percig.

4. Kenjük meg a csapatit vagy a pitát olajjal és enyhén pirítsuk meg a grillen.

A sertésnyársakat forrón tálaljuk a ]csapatival|alrecept:10704] és a mangócsatnival.

A garam marsala indiai fűszerkeverék. Sok változata létezik, de általában római köményt, fahéjat, kardamomot, szerecsendiót, csillagánizst, koriandert, borsot és szegfűszeget tartalmaz. Ázsiai élelmiszerboltokban szerezhetjük be.

Garam masala

Garam masala
4 evőkanál koriandermag
3 evőkanál kardamonhüvely
3 rúd fahéj
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál egész feketebors
1 teáskanál szegfűszeg
1 db frissen reszelt szerecsendió

1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.

2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.

3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.

Csapati

Csapati
37 dkg finomszemcséjű teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál
1 evőkanál olaj
2.5 dl meleg víz
A gyúrófelületre::
igény szerint liszt

1. Egy nagy keverőtálba szitálunk 31 dkg lisztet a sóval, a közepébe mélyedést készítünk. Egyszerre hozzáöntjük az olajat és a vizet, és előbb fakanállal összekeverjük, majd kézzel kemény tésztává gyúrjuk.

2. Lisztezett felületen 15 percig dagasztjuk. (Ekkor még ne adjuk hozzá a megmaradt lisztet.) A tésztából sima gömböt formálunk, tálba tesszük. Műanyag fóliával letakarjuk, legalább 120 percre félretesszük, de állhat egész éjjel is.

3. A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből golyót formálunk. A megmaradt liszt segítségével a golyókat vékony, palacsinta formájú korongokká nyújtjuk. Minden egyes új csapatit lisztezett műanyag fóliával takarunk le, amíg a többit nyújtjuk.

4. Egy vastag aljú serpenyőt forróra hevítünk. Minden egyes csapatit 1 percig sütünk, aztán a másik oldalát is 1 percig sütjük. A tüzet úgy állítsuk be, hogy a tészta megbarnuljon, de ne égjen meg. Miközben a csapati sül, összehajtott konyharuhával nyomkodjuk a szélét. Így buborékok képződnek, amitől a tészta könnyebb lesz.

5. A kész csapatikat egymásra rakva tiszta konyharuhába csavarjuk, hogy lágyan és melegen tartsuk. Frissen tálaljuk currykhez és zöldséges fogásokhoz.

Édes mangócsatni

Édes mangócsatni
3 db érett, kockára vágott mangó
2 evőkanál olaj
1 kis darab hámozott, reszelt gyömbér
2.5 dl fehérborecet
0.5 teáskanál római kömény
0.5 teáskanál őrölt koriander
0.25 teáskanál őrölt kurkuma
0.25 teáskanál fekete mustármag
15 dkg durvára tört pálmacukor vagy
15 dkg világos barna cukor
0.5 teáskanál szárított, tört chilipehely vagy
0.5 teáskanál szárított, tört chilipaprika

1. Egy nagy, mély tálban keverjük el a mangót, az ecetet, a pálmacukrot és a gyömbért.

2. Forrósítsuk fel az olajat egy közepes, nehéz aljú mártásos lábasban közepesen kis lángon. Tegyük bele a római kömény-magot, a csilit, a koriandert, a mustármagot és a kurkumát, és pirítsuk, amíg illatozni kezd, körülbelül 30 másodpercig.

3. Tegyük hozzá a mangós keveréket, keverjük össze és forraljuk fel. A lángot vegyük takarékra és főzzük, amíg a mangó megpuhul és a csatni besűrűsödik, mintegy 45 percig.

4. A csatnit kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe és zárjuk le. Éjszakára hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználnánk. Hűtőszekrényben 2 hónapig áll el.

Sertés tikka nyársak
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1350 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
Sertés tikka nyársak
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
cikkek