Zsályás-szalonnás sertésburgerek



Elkészítés:
1. A húspogácsák készítéséhez tegyük a darált húst, a hagymát, a kenyérmorzsát, a szalonnát, a tojást, a fokhagymát, a zsályát, a sót és a borsot robotgépbe, és keverjük, amíg éppen elegyednek. A masszát kaparjuk át egy közepes tálba, és formáljunk belőle 4, egyforma méretű húspogácsát. Helyezzük őket egy tányérra és tegyük a hűtőbe 1 órára.
2. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillsütőt, valamint egy sütőlapot közepes hőmérsékletűre.
3. Kenjük meg a húspogácsákat olajjal és grillezzük őket, amíg átsülnek, oldalanként körülbelül 4 percig. Ezalatt a maradék evőkanál olajjal kenjük meg a sütőlapot, és gyakran forgatva pirítsuk aranybarnára a hagymát (körülbelül 5 perc).
4. Kissé pirítsuk meg a zsemléket. Az összeállításukhoz a zsemlék alsó felére terítsünk hagymát, erre kerüljenek a húspogácsák, majd egy kanál csatni és a céklalevelek. A tetőket kenjük meg majonézzel és fordítsuk rájuk. Forrón tálaljuk.
Zöldparadicsom- és almacsatni

1. Kicsi vagy közepes lángon kevergessük a zöld paradicsomot, a hagymát, az almát, az almaborecetet és a cukrot egy nehéz mártásos lábasban. Keverjük össze a hozzávalókat alaposan, majd melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Tegyük bele az aranymazsolát, a csilit, a babérlevelet, a sót és a mustármagot, és keverjük át.
2. A borsot és a szegfűszeget tegyük kisebb muszlinkendőbe. A sarkokat fogjuk össze, és zsineggel megkötve készítsünk fűszercsomagot. Tegyük a lábasba és forraljuk fel annak tartalmát. Kis lángon, gyakran megkeverve, nagyjából 90 perc alatt főzzük sűrűre.
3. A csatnit kanalazzuk a befőttesüvegekbe és zárjuk le őket. Egy éjszakát hagyjuk hűlni.
Majonéz

1. Tegyük a tojássárgáját, a mustárt, a citromlevet és az ecetet egy közepes méretű keverőtálba, és kézi habverővel keverjük el. Miközben tovább verjük, fokozatosan adjunk hozzá 3 evőkanál olajat, amíg a keverék teljesen felveszi.
2. A többi olajat vékony, folyamatos sugárban öntsük hozzá, miközben verjük, míg sűrű és krémes lesz. Sóval és borssal ízesítsük.
3. Légmentesen lezárható tartóban, a hűtőszekrényben 2-3 napon át tárolhatjuk.