Görög stílusú bárányburgerek



Elkészítés:
1. A húspogácsák készítéséhez helyezzük a bárányhúst, a kenyérmorzsát, a tojást. a fokhagymát, az oregánót, a mentát, a rozmaringot, a sót és a borsot robotgépbe, és keverjük el őket.
2. A keveréket kaparjuk át egy közepes tálba, adjuk hozzá a feta sajtot és az olívát, majd forgassuk meg ezekkel is. A masszából formáljunk 4, egyforma méretű húspogácsát. Helyezzük őket egy tányérra, fedjük le és tegyük hűtőbe 1 órára.
3. Melegítsünk elő egy sütőlapot a barbecue-n vagy a grillen közepes, magas hőfokúra.
4. A saláta készítéséhez tegyük a római salátát, a paradicsomot és a hagymát egy közepes tálba. Keverjük ki a mustárt és a citromlevet egy kisebb tálkában. Fokozatosan keverjük hozzá az olajat, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a salátára és forgassuk össze vele.
5. Kenjük meg az olajjal a sütőlapot és süssük át a húspogácsákat ízlés szerint, oldalanként
3-4 perc alatt.
6. Enyhén pirítsuk meg a zsemléket. Az összeállításukhoz a zsemlék alsó felét fedjük be a salátával, erre helyezzük a húspogácsákat, majd kanalazzuk rá a tzatzikit. Fedjük le őket a zsemlék tetejével és melegen tálaljuk.
Tzatziki

1. Hosszában hámozzuk meg az uborkát, de hagyjuk meg a héját. Vágjuk félbe és kanállal kaparjuk ki a magjait. A húsát gyaluljuk durván le.
2. Helyezzük az uborkát egy szűrőbe, szórjuk meg a sóval és hagyjuk 20 percig lecsepegni.
3. Kézzel nyomkodjuk ki az uborkából a maradék levet. Húsát helyezzük át egy közepes, mély tálba. Adjuk hozzá a joghurtot, a citromlevet, az olajat, a mentát és a fokhagymát, és alaposan keverjük át.
4. Használjuk fel azonnal vagy légmentesen záródó tartóban, 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.