T-bone steak hasábburgonyával és tükörtojással



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt magas hőfokúra, valamint egy sütőlapot közepesen magas hőmérsékletűre.
2. A hasábburgonyát tegyük egy nagyobb lábasba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, majd forraljuk fel. Addig főzzük, hogy éppen megpuhuljon. Szűrjük le és terítsük ki egy konyharuhára száradni. Utána szedjük egy tányérra, locsoljuk meg 4 evőkanál (60 ml) olajjal, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk meg az olajban, hogy egyenletesen bevonja.
3. Kenjük meg a steakeket a megmaradt olajjal, szórjuk meg őket rozmaringgal, valamint sóval, borssal. Grillezzük őket, amíg ízlés szerint átsülnek, oldalanként 3-4 percig. Tegyük őket egy tányérra, fedjük le és meleg helyen 5 percig pihentessük.
4. A sütőlapon gyakran forgatva grillezzük ropogósra és aranyszínűre a hasábburgonyát (körülbelül 5 perc alatt).
5. A tojásokat üssük a sütőlapra és süssük ízlés szerint, körülbelül 2-3 perc alatt. Tálaljuk: a steakeket a hasábburgonyával, a tükörtojással és a barbecue-szósszal.
Füstös barbecue-szósz

1. Hevítsük fel az olajat közepes méretű lábosban közepesen kis lángon. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és körülbelül 5 perc alatt pirítsuk aranysárgára.
2. Tegyük hozzá a paradicsomot, a malátaecetet, a barna cukrot, a Worcester-szószt, a folyékony füstöt, a csiliport, a mustárport, a római köményt és a tabasco szószt. Keverjük össze és forraljuk fel. Kisebb lángon, lassan főzzük 20-30 percig, amíg mártás sűrűségű lesz.
3. Töltsük befőttesüvegekbe vagy palakokba, és felhasználás előtt egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
4. Hűtőszekrényben legfeljebb 1 hónapig tárolható. Felhasználás után hútve tartsuk.