Za'tar csirke fűszeres karfiollal

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fűszeres karfiolhoz:
1 fej rózsáira bontott karfiol
40 dkg konzerv, megmosott csicseriborsó
3 db paradicsom
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál fűszerpaprika
3 evőkanál finomra vágott korianderzöld
1 dl víz
1 db hámozott sós citrom
2 evőkanál spenót
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A za' tar csirkéhez:
4 db csirkecomb
1 evőkanál sumac
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál szárított kakukkfű
1 evőkanál szárított oregánó
½ teáskanál tengeri só
1 teáskanál reszelt citromhéj
3 evőkanál extraszűz olívaolaj

Elkészítés:

1. A za'tar csirke elkészítéséhez tegyünk kis robotgépbe 1 evőkanálnyi szezámmagot, a kakukkfüvet, az oregánót, a sumacot és a sót, és daráljuk vagy törjük finom porrá. Keverjük bele a maradék szezámmagot.

2. Keverjük össze a za'tart, az olajat és a citromhéjat egy közepes tálban. Tegyük bele a csirkét és forgassuk meg benne.

3. Melegítsünk elő egy sütőlapot a barbecue-n vagy a grillen közepes hőfokúra.

4. A fűszeres karfiol készítéséhez forraljunk fel vizet egy lábasban. A paradicsomok alján ejtsünk kereszt alakú bevágást, és blansírozzuk őket 10 másodpercig. Szűrőkanállal szedjük ki őket és hideg vízbe téve hűtsük le. Hámozzuk meg őket, keresztben felezzük meg és magozzuk ki. A húsukat vágjuk durvára.

5. A karfiolt blansírozzuk a forró vízben 1 percig, utána szűrjük le.

6. Hevítsünk olajat egy nagy lábasban, közepes-alacsony lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, a kurkumát és a paprikát, és pirítsuk, amíg megpuhul és illatossá válik. Tegyük hozzá a paradicsomot, a koriander zöldet és a vizet, majd forraljuk fel. Csökkentsük a lángot takarékra, és főzzük, amíg besűrűsödik, 8-10 percig.

7. Adjuk hozzá a karfiolt, a csicseriborsót, az olívát és a tartósított citromot. Fedjük le és időnként megkeverve főzzük, amíg minden folyadékot felszív, és a karfiol megpuhul, körülbelül, 15 percig. Adjuk hozzá a spenótot és főzzük tovább, amíg megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk.

8. Grillezzük a csirkét először a bőrös oldalával lefelé, amíg aranybarnára pirul és átsül, oldalanként 7-8 percig.

Forrón tálaljuk a fűszeres karfiollal.

A za’tar a közép-keleti konyhákban széles körben alkalmazott fűszerkeverék. Sok különböző változata létezik, de általában mindegyik tartalmaz szezámot, sumacot, sót és citromot.
Za'tar csirke fűszeres karfiollal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1554 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
Za'tar csirke fűszeres karfiollal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
tippek, fortélyok