Füstölt paprikás csirke spanyol rizzsel



Elkészítés:
1. A csirke készítéséhez keverjük össze az olajat, a citromlevet, a paprikát és a fokhagymát egy közepes tálban. Tegyük bele a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk és forgassuk meg benne, hogy egyenletesen bevonja. Fedjük le és tegyük legalább 2 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe.
2. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillsütőt közepes hőfokúra, valamint egy sütőlapot is szintén közepesen melegre.
3. A spanyol rizs készítéséhez grillezzük a kaliforniai paprikát, amíg a bőre megfeketedik és felhólyagosodik. Tegyük át egy mély tálba, fedjük le celofánnal és hagyjuk kissé kihűlni.
4. Grillezzük a chorizót időnként megforgatva 3-4 percig, amíg kissé megszenesedik. Vágjuk karikára és tegyük félre. Kenjük meg a paradicsomot és a hagymát olajjal és süssük őket a sütőlapon, amíg megpuhulnak és arany-barnára sülnek, oldalanként 1-2 percig. Rövid ideig süssük a csilit is, amíg kissé megbarnul.
5. Hámozzuk meg és magozzuk ki a kaliforniai paprikákat. Húsukat vágjuk hosszanti csíkokra.
6. Melegítsük fel az olajat egy közepes lábasban; közepes láng felett. Tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk 2-3 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a rizst és a sáfrányt, és kevergessük, hogy a sáfrányos olaj egyenletesen bevonja a rizsszemeket. Tegyük bele a kaliforniai paprikát, a hagymát, a paradicsomot, a chorizót, a csilit valamint az alaplevet, és forraljuk fel. Csökkentsük, a lángot takarékra, fedjük le és főzzük, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadékot, felszívja, körülbelül 15-20 percig.
7. Közben grillezzük meg a csirkét, először a bőrös oldalával lefelé, amíg kissé megszenesedik és átsül, oldalanként 5-10 percig. Keverjük a rizshez a petrezselymet, és ízesítsük sóval, borssal.
Forrón tálaljuk a csirkét a rizzsel és citromgerezdekkel.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.