Grillcsirkés Cézár-saláta

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A salátához:
3 db zsenge, darabolt római saláta
2 db lebőrözött, darabolt csirkemellfilé
4 db tojás
6 dkg reszelt parmezán sajt
2 evőkanál olvasztott vaj
1 kisebb pita
8 szelet húsos szalonna
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A szardellaöntethez:
2 evőkanál fehérborecet
4 db apróra vágott szardellafilé
2 teáskanál magos mustár
2 teáskanál Worcestershire szósz
2 és fél dl extraszűz olívaolaj
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A szardellamártás készítéséhez tegyük a tojássárgáját, az ecetet, a szardellát, a mustárt, a Worcester-szószt és a fokhagymát kisebb aprítógépbe és dolgozzuk össze. Fokozatosan, vékony, egyenletes sugárban adjuk hozzá az olívaolajat, folyamatosan tovább keverve a masszát, amíg besűrűsödik, és jól összeáll. Ízesítsük sóval és fehér borssal.

2. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt közepes hőfokra.

3. A saláta készítéséhez tegyük a tojásokat egy kisebb lábasba, és öntsünk rájuk annyi hideg vizet, ami ellepi őket. Forraljuk fel és főzzük a tojásokat 3 1/2 percen át. Szűrjük le őket és öblítsük át hideg folyó víz alatt. Hámozzuk meg őket.

4. Kenjük meg a 12 darabra vágott csirkét az olajjal és ízesítsük sóval, borssal. Grillezzük, amíg átsül és csíkok pirulnak rá, oldalanként 2-3 percig.

5. 3-4 perc alatt grillezzük ropogósra a szalonnát. Kenjük meg a török kenyeret az olvasztott vajjal majd grillezzük ropogósra és aranybarnára, 3-4 perc alatt.

6. A csirkét és a szalonnát szeleteljük fel vastagon, a kenyeret tépkedjük falatnyi darabokra. Egy salátástálban keverjük össze a csirkét, a szalonnát, a leveleire szedett salátát és a parmezánt. Adjunk hozzá fél csésze (120 ml) öntetet és forgassuk át vele.

7. A félkeményre főzött, félbevágott tojások szardellával és további parmezánnal díszítsük a saláta tetejét.

A cézár salátát világszerte kedvelik. Rosa Cardini alkotta meg első ízben, aki egy olasz bevándorló férfi, Cesare Cardini nővére volt. A Cardinik San Diegóban éltek, és az amerikai alkoholtilalom időszakában a mexikói határon, Tijuanában vendéglőt üzemeltettek. 1924-ben, a forró július 4-ei napon a vendéglő zsúfolásig megtelt vendégekkel, és bizony igen rövidnek bizonyult a felszolgálandó ételek alapanyagainak sora. Rosának tehát ki kellett találnia valamit azokból az alapanyagokból, amik a keze ügyébe kerültek. Egy új salátát helyezett a vendégei asztalára. A cézár saláta azóta is igen népszerű; gyorsan elkészül, előételként vagy akár főételként is fogyasztható.
Grillezhetjük vagy szabadtűzön is elkészíthetjük.
A receptben megadott mennyiségekből kétszer annyi öntet készíthető, mint amennyire a salátához szükség van. Légmentesen záródó tartóban 2 napig áll el a hűtőszekrényben.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Grillcsirkés Cézár-saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1353 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
Grillcsirkés Cézár-saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Grillezés
Grillezés
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő... bővebben...
hírlevél