Közel-keleti csirkevagdalt pitával és joghurtöntettel



Elkészítés:
1. A készítéshez tegyük a csirke darált húsát, a kenyérmorzsát, a tojást, a fokhagymát, a fahéjat, a római köményt, a sót és a borsot robotgépbe, és annyit keverjük, hogy egyenletesen összeálljon.
2. A masszát tegyük át egy keverőtálba, adjuk hozzá a pisztáciát, az aszalt ribizlit és a petrezselymet, és keverjük el ezekkel is. Formázzunk belőle 18 lapos gombócot. Tegyük őket egy nagy tányérra, fedjük le és hűtsük 1 órán át.
3. Melegítsünk elő egy sütőlapot a barbecue-n vagy a grillsütőn közepes hőfokra.
4. A fűszeres joghurtöntet készítéséhez keverjük össze a natúr joghurtot a fahéjjal és a római köménnyel.
5. A sütéshez kenjük meg a sütőlapot 2 evőkanál olajjal, és grillezzük a vagdaltakat, amíg ízlésünk szerint átsülnek, oldalanként körülbelül 3-4 percig.
6. A megmaradt 1 evőkanál olajjal kenjük meg a pitákat és enyhén pirítsuk meg őket a grillen.
A húsgombócokat forrón tálaljuk a meleg pitával, valamint a joghurtöntettel.
Pita

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk
a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).
2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.
3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.
4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.
5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.
7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.
8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.