Ratatouille-lepény

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db kockára vágott padlizsán
50 dkg mélyhűtött leveles vajastészta
3 db szeletelt cukkini
3 db kimagozott, szeletelt zöld húsú kaliforniai paprika
50 dkg hámozott, szeletelt paradicsom
2 fej szeletelt hagyma
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 evőkanál kakukkfű
12 és fél dkg friss, kockára vágott mozzarella sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint durva szemcséjű tengeri só
A tálaláshoz:
ízlés szerint friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. Szórjuk meg a padlizsánt a durva szemcséjű sóval és hagyjuk 1 órán át lecsepegni.

2. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy quiche- vagy tortaformát.

3. Enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 5 mm vastagra. Béleljük ki a sütőformát a tésztával. Süssük, amíg feljön és aranyszínűre sül, körülbelül 15 percig.

4. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. Rázzuk le a sót a padlizsánról, és tegyük a serpenyőbe a hagymával, a fokhagymával, a cukkinivel és a kaliforniai paprikával. Pirítsuk a zöldségeket 7-10 percig, amíg megpuhulnak. Adjuk hozzá a paradicsomot, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Keverjük össze alaposan és főzzük, amíg minden puhára fő. Borssal ízesítsük.

5. A ratatouille-t kanalazzuk a tésztakosárba. A tetejére helyezzük a mozzarellát, és tegyük grillsütőbe, amíg a sajt éppen ráolvad. Szórjuk meg a bazsalikommal és forrón tálaljuk.

A friss ratatouille nagyszerű töltelék e sós lepényhez, de kedvenc zöldségféléink bármilyen kombinációjával elkészíthetjük.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Ratatouille-lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1666 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Ratatouille-lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
hírlevél