Petits-fours

Marcipános sütemény

Adag: 12-15 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
ízlés szerint pisztácia
vagy
ízlés szerint marcipán
vagy
igény szerint kandírozott ibolya
A mázhoz:
3 csepp piros ételfesték
1 evőkanál forró víz
35 dkg porcukor
1 evőkanál gyümölcslikőr
vagy
1 evőkanál fehér rum
A petits-fours-hoz:
25 dkg marcipán
10 dkg sima liszt
4 db tojás
0 teáskanál
10 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). Vajazzunk ki egy közepes tepsit és béleljük ki sütőpapírral.

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy kis tálba. A tojásokat a cukorral gyöngyöző víz fölé állított edényben elektromos habverővel, nagy fordulatszámon verjük föl, amíg a keverék szalagokban csurog le a lapátokról. Nagy gumispatulával fokozatosan keverjük hozzá a lisztet és a vajat. A keveréket öntsük az előkészített tepsibe és egyenletesen terítsük szét.

3. Süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára sül, és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta. Hagyjuk a tepsiben 15 percen át hűlni.

4. Nagy sütőpapírdarabra szórjunk némi porcukrot. A süteményt borítsuk ki a lapra. Hosszú, éles késsel vágjuk a süteményt három, egyforma vastagságú rétegre. A rétegek tetejét kenjük meg a felmelegített baracklekvárral. A rétegeket fektessük egymásra, hogy a lekváros felük felül legyen. Szórjunk kevés porcukrot egy munkalapra. A marcipánt nyújtsuk ki 3 mm vastagra. Vágjuk akkorára, hogy beborítsa a legfelső tésztalapot és tegyük annak a tetejére. Fedjük le sütőpapírral és a tetejére tegyünk egy tányért vagy deszkát. Hagyjuk pár órát állni, amíg a sütemény egyenletes vastagságúra nyomódik. Hosszú, éles késsel vágjuk négyzetekre.

5. A máz készítéséhez keverjünk össze 1 2/3 csésze (250 g) porcukrot 1-1 1/2 evőkanál vízzel egy kis tálban. Adjuk hozzá a rumot és keverjük simára vele.

6. A petits-fours-t helyezzük sütőpapírra és öntsük le a mázzal, hogy az oldalukon is lecsurogjon. Tegyük félre, amíg a máz megdermed.

7. A megmaradt porcukorból, vízből és az ételfestékből készítsünk rózsaszínű mázat. Kanalazzuk kisebb nyomózsákba, aminek sarkára apró lyukat vágjunk. Nyomjunk belőle csíkokat és kacskaringókat a süteményekre. Díszítsük őket pisztáciával, marcipánrózsákkal vagy kandírozott ibolyavirággal.

A petit-four apró cukrászkészítmény, sütemény vagy édesség, amit tipikusan marcipánból készítenek és mázzal díszítenek. A neve, ami franciául „kis kemencét" jelent, valószínűleg azokra a kis sütőkre utal, amelyekben a hasonló édességeket a 18. században elkészítették. A legjobb, ha a petits-fours-t egy-két nappal előre készítjük el.
Petits-fours
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2413 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Petits-fours
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
facebook