Leveles zöldséges táskák



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Enyhén olajozzunk meg egy sütőlapot. A répát forró, sós vízben főzzük 5 percig. Jól csepegtessük le.
2. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a répát, a cukkinit, a pórét. a hagymát, a zellert, a sót, a borsot és az oregánót, és pirítsuk őket 10 percig, vagy amíg megpuhulnak.
3. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a leveles tésztát. Éles késsel vágjunk belőle 16 darab téglalapot. A zöldséges tölteléket és a sajtot osszuk szét 8 téglalapon, mindegyiknek a közepét pakoljuk meg.
4. A tésztanégyszögek széleit kenjük meg a tojással, és borítsunk rájuk egy-egy másik négyszöget. A szeleket alaposan nyomkodjuk le, hogy jól szigeteljenek.
5. Éles késsel vágjunk hasítékokat a csomagok tetején, hogy a gőz távozhasson a sütés során. A táskákat helyezzük az előkészített sütőlemezre. 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára. Forrón tálaljuk őket.
Leveles tészta

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.
2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.
4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.
5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.
7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.
A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.