Leveles zöldséges táskák

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Leveles zöldséges táskák
Adag: 4-8 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szál kockára vágott sárgarépa
2 db szeletelt cukkini
1 nagy vékonyra szeletelt póréhagyma
1 szál finomra vágva zellerszár
50 dkg mélyhűtött leveles tészta
1 fej finomra vágva hagyma
1 teáskanál szárított oregánó
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 db felvert tojás
12 és fél dkg kockára vágott ementáli sajt
vagy
12 és fél dkg kockára vágott cheddar sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Enyhén olajozzunk meg egy sütőlapot. A répát forró, sós vízben főzzük 5 percig. Jól csepegtessük le.

2. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a répát, a cukkinit, a pórét. a hagymát, a zellert, a sót, a borsot és az oregánót, és pirítsuk őket 10 percig, vagy amíg megpuhulnak.

3. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a leveles tésztát. Éles késsel vágjunk belőle 16 darab téglalapot. A zöldséges tölteléket és a sajtot osszuk szét 8 téglalapon, mindegyiknek a közepét pakoljuk meg.

4. A tésztanégyszögek széleit kenjük meg a tojással, és borítsunk rájuk egy-egy másik négyszöget. A szeleket alaposan nyomkodjuk le, hogy jól szigeteljenek.

5. Éles késsel vágjunk hasítékokat a csomagok tetején, hogy a gőz távozhasson a sütés során. A táskákat helyezzük az előkészített sütőlemezre. 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára. Forrón tálaljuk őket.

E leveles tésztából készülő harapnivalóval mindig sikert arathatunk. A legjobb melegen fogyasztva ezért elkészíthetjük előre, de tálalás előtt süssük ki.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Leveles zöldséges táskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4541 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Leveles zöldséges táskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
tippek, fortélyok