Rákfasírtok sültpaprika-mártással

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A rákfasírtokhoz:
25 dkg tarisznyarák
9 dkg finomszemcséjű, száraz kenyérmorzsa
1 evőkanál száraz sherry
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ fej finomra vágott lilahagyma
1 szál kockára vágott zellerszár
12 dkg fehér, puha kenyérmorzsa
2 evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld
1 teáskanál finomra vágott kakukkfű
1 szál finomra vágott újhagyma
dl majonéz
1 teáskanál dijoni mustár
¼ teáskanál Tabasco-szósz
1 csipet cayenne-bors
1 db kissé felvert tojás
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A sültpaprika-mártáshoz:
1 csipet durvára tört fűszerpaprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 és fél dkg pirított fenyőmag
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A sütőlap kenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A rákfasírt készítéséhez hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát és a zellert és pirítsuk 3-4 percig, amíg megpuhul. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

2. Keverjük össze a rákhúst, a puha kenyérmorzsát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, az újhagymát, a megpirított és kihűlt lilahagymát és zellert, a majonézt, a mustárt, a tojást, a Cayenne-borsot, a tabasco szószt, a sherryt, a sót és a borsot egy nagy tálban.

3. Enyhén olajozzunk ki egy nagy sütőlapot. A rákos keverékből formáljunk körülbelül 10 cm átmérőjű korongokat. Forgassuk meg őket a száraz kenyérmorzsában, hogy egyenletesen bevonja őket. Helyezzük őket a sütőlapra és tegyük a hűtőbe 30 percre.

4. A sültpaprika-mártás készítéséhez melegítsünk be egy felső fűtőszálas grillsütőt, és süssük benne a kaliforniai paprikákat, amíg körben egyenletesen elszenesednek. Tegyük őket műanyag zacskóba, és tegyük félre 10 percet állni.

5. Húzzuk le a paprikák bőrét, és magozzuk ki őket. Robotgépben keverjük össze őket a fűszerpaprikával, a fokhagymával, a fenyőmaggal, a citromlével és két evőkanál olajjal. Magas fordulatszámon keverjük simára az egészet. Ha a keverék túl sűrű lenne ahhoz, hogy tökéletesen elkeveredjen, adjunk hozzá még egy kis olajat. Ízesítsük sóval, borssal.

6. Tegyük a sütőlapot a lehűtött rákfasírtokkal a forró grillsütőbe. Sütés közben figyeljük őket, nehogy megégjenek. A tetejüket pirítsuk meg, majd fordítsuk meg a korongokat és a másik oldalukat is pirítsuk aranybarnára.

7. A rákfasírtokat forrón tálaljuk, mindegyik mellé kanalazzunk sültpaprika-mártást.

E recepthez vegyünk előfőzött tarisznyarákhúst, vagy használjunk jól lecsepegtetett, jó minőségű konzerv rákhúst. Ha az előfőzött rákhúst használjuk, gondosan távolítsunk el minden páncéldarabkát.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Rákfasírtok sültpaprika-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1453 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Rákfasírtok sültpaprika-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
cikkek