Sült fésűskagyló gombával és besamellel

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Sült fésűskagyló gombával és besamellel
Adag: 2-4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg darabolt csiperkegomba
3 ¾ dl tej
2 evőkanál sima liszt
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
dl vaj
1 kis fej finomra vágva hagyma
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
½ evőkanál friss, finomra vágott kakukkfű
6 dkg apróra vágott sonka
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Főzzük a kagylók héját egy fazék vízben néhány percig. Tegyük félre hűlni.

2. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).

3. Melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy közepes méretű lábasban közepes lángon. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és 3-4 perc alatt pirítsuk puhára. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a sonkát és a gombát. Ízesítsük sóval, borssal, és főzzük, amíg a gomba kiadja nedvességtartalmát és megpuhul (körülbelül 5-10 perc).

4. A maradék vajat olvasszuk fel egy kis lábasban, közepes lángon. Keverjük bele a lisztet, alaposan keverjük el. Húzzuk le a tűzről és öntsük hozzá a tejet. Tegyük vissza gázra és folyamatosan keverve főzzük 3-5 percig, amíg besűrűsödik. Öntsük a gombás keverékre.

5. Tegyük a kagylók húsát vissza a héjukba. Mindegyik kagylóra kanalazzunk némi gombás, besamelles keveréket. Szórjuk meg őket a parmezánnal.

Süssük a kagylókat 5-10 percig, amíg a mártás hólyagosodni kezd és aranybarnára pirul a teteje. Forrón tálaljuk.

A fésűskagyló igen gyorsan romlik, ezért begyűjtés után általában lefagyasztják. Ennek ellenére, főleg héjastul vásárolhatjuk meg, amibe utólag teszik vissza a kagylóhúst.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.
Sült fésűskagyló gombával és besamellel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1634 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Sült fésűskagyló gombával és besamellel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
könyvek