Zöldfűszeres zsemlék



Elkészítés:
1. Keverjük össze az élesztőt és a cukrot egy kisebb tálban 1/3 csésze (0.9 dl) vízzel. Keverjük el alaposan, és hagyjuk állni, amíg habosra feljön (10-15 perc).
2. Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy nagy tálban. Adjuk hozzá a zöldfűszereket (tárkony, turbolya, zsálya, majoránna, kakukkfű, petrezselyem és bazsalikom keveréke), az olajat, a bort, valamint annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre, és gyúrjuk 5-10 percig, amíg sima és ruganyos lesz. Formáljunk belőle labdát és helyezzük egy kiolajozott tálba. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és körülbelül 60 perc alatt kelesszük duplájára.
3. A kelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett gyúródeszkára és osszuk szét 24 részre. Minden darabot gyúrjunk gömbbé, és egymástól 5 cm távolságra helyezzük őket kiolajozott sütőlapokra.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat). A zsemléket konyharuhával lefedve kelesszük a sütőlapokon 15 percig. Éles késsel ejtsünk a tetejükön 3 vágást.
5. Süssük őket 15-20 percig, amíg feljönnek és aranybarnára sülnek. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.