Sajttal töltött bárkák
Barquette



Elkészítés:
1. Állítsuk össze a kenyértésztát az alrecept szerint. Meleg helyen kelesszük másfél óráig.
2. Egy közepes méretű lábosban melegítsük csaknem forrpontig a tejet közepes lángon.
3. Egy másik közepes lábasban olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a lisztet és gyorsan kevergessük 1 percig. Húzzuk le a lábast a tűzről és egyszerre öntsük bele a forró tejet. Habverővel, gyors mozdulatokkal kevergessük, amíg sima lesz. Tegyük vissza a tűzre és kevergessük folyamatosan tovább, amíg besűrűsödik.
4. Tegyük bele a mártásba a sajtokat és ízesítsük borssal. Keverjük, amíg a sajtok beleolvadnak a mártásba. Húzzuk le a tűzről.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
6. A kenyértésztát szedjük szét 12 egyforma méretű darabra, és mindegyiket nyújtsuk ki körülbelül 8 cm hosszú téglalappá. A széleit egy kicsit sodorjuk fel, hogy pereme legyen, majd a két végét csípjük össze, hogy csónak alakot kapjunk. Minden bárkába kanalazzunk valamennyit a töltelékből.
7. Süssük őket 10-15 percig, amíg a kenyértészta aranybarnára sül, a sajtos töltelék pedig hólyagosodni kezd. Melegen tálaljuk.
Alap kenyértészta

1. A kenyértészta készítéséhez egy kis tálban keverjük össze az élesztőt és a cukrot. Öntsük rá a meleg víz felét és kevergessük, amíg az élesztő feloldódik. Tegyük félre 10-15 percre, amíg habosodni kezd.
2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a megmaradt víz nagy részét és az olajat. Keverjük, amíg a liszt fölveszi a folyadékot, ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.
3. Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre és formáljunk belőle gömböt. Öklünkkel nyomkodjuk le, hogy kissé kiterítsük. A tészta távolabbi végét hajtsuk magunk felé, és tenyerünk csukló felőli részével nyomkodva hajtsuk vissza. Hajtsuk magunk felé, majd fordítsuk el a tésztát egy negyed fordulattal. Ismételjük meg sokszor a hajtogatást, óvatosan és a lehető legkisebb nyomást gyakorolva, amíg a tészta sima és ruganyos lesz, a felszíne alatt jól látható légbuborékok képződnek, és amikor tenyérrel szétlapítjuk, visszaugrik eredeti formájára. Mindez körülbelül 10 percet vesz igénybe.
4. A tésztát tegyük át egy nagy, kiolajozott tálba és borítsuk le konyharuhával. Tegyük félre, amíg kétszeresére kel (körülbelül 1 1/2 óra). Ujjunkat nyomjuk a tésztába: ha a mélyedés megmarad, a tészta megkelt.