Zöldfűszeres, majonézes bárkák

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldfűszeres, majonézes bárkák
Adag: 1 tepsi (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl majonéz
2 evőkanál finomra vágott majoránna
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 db keményre főzött tojás
2 evőkanál hideg víz
15 dkg vaj
¼ teáskanál
30 dkg sima liszt
A sütőforma kenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Szitáljuk a lisztet és a sót egy közepes tálba. Morzsoljuk össze a vajjal, amíg a keverék durva morzsához kezd hasonlítani. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy sima tésztává lehessen gyúrni.

2. A tésztából formáljunk korongot, tekerjük be sütőpapírba és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Enyhén olajozzuk meg az 5 cm-es fodros szegélyű, bárka alakú sütőformát.

4. Lisztezzünk meg egy tiszta munkafelületet és nyújtsuk ki rajta a tésztát 3 mm vastagra. A tésztával béleljük ki a sütőformákat és villával szurkáljuk meg.

5. A tésztára terítsünk sütőpapírt, és szórjunk rá súlyként szolgáló kerámiagolyókat, esetleg szárazbabot. Süssük a bárkákat 12-15 percig. Távolítsuk el a papírt és a súlyokat, borítsuk ki a formákat, és a süteményt tegyük félre hűlni.

6. Keverjük össze a tojásokat egy edényben a petrezselyemmel, a majoránnával és a majonézzel. A bárkákat töltsük meg a zöldfűszeres majonézzel. Azonnal tálaljuk, mielőtt a tésztacsónakok eláznának.

Ha nincs pontosan ilyen alakú és méretű bárkaformánk, bármilyen kisebb kosárforma vagy tepsi megteszi. Ha nagyobb méretűek, akkor kissé tovább kell sütni őket.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Zöldfűszeres, majonézes bárkák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1696 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Zöldfűszeres, majonézes bárkák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
recepttár