Olajban sült polenta gombamártással

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Olajban sült polenta gombamártással
Adag: 8-12 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A gombamártáshoz:
100 dkg vargánya
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál finomra vágott kakukkfű
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A polentához:
50 dkg polenta
20 dl hideg víz
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
A sütéshez:
A tálaláshoz:
ízlés szerint finomra vágott kakukkfű

Elkészítés:

1. A polenta készítéséhez forraljuk fel a vizet a sóval egy akkora lábasban, amibe belefér legalább 4 liter folyadék. Fokozatosan öntsük hozzá a kukoricadarát, állandóan kevergetve, nehogy összecsomósodjon. Közepes lángon, hosszú fakanállal kevergetve főzzük, amíg elkezd elválni az edény falától, amelyen vékony kéreg kezd formálódni. A polentát a főzés teljes 40-45 perces ideje alatt szinte végig kevergetni kell. A megfőtt polentát öntsük tálalótálcára. Éjszakára hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, mielőtt sütni kezdenénk.

2. A gombamártás készítéséhez válasszuk le a gombák tönkjét a kalapjukról. Vágjuk fel durvára mind a tönköket, mind a kalapokat.

3. Nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Tegyük bele a fokhagymát, és 3-4 perc alatt pirítsuk világos aranyszínűre. Tegyük bele először a gombák tönkjét, és körülbelül 5 perccel később tegyük hozzá a kalapokat. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és ízesítsük sóval, borssal. Pároljuk puhára. A vargánya főzési ideje attól is függ, hogy mennyire friss. Ne főzzük a gombát pépesre!

4. A kihűlt polentát vágjuk körülbelül 1 cm vastag szeletekre.

5. A sütő olajat fritőzben vagy mély lábasban alaposan forrósítsuk fel. Egy kisebb kenyérdarabbal ellenőrizzük le az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyér rögtön buborékozva feljön a felszínre és elkezd pirulni, az olaj hőmérséklete megfelelő.

6. A polentát több adagban süssük ki, egy adag kisütése körülbelül 5 percig tart. Szűrőkanállal szedjük konyhai papírtörlőre. A gombamártást kanalazzuk a forró polenta szeletekre. Szórjuk meg a félretett kakukkfűvel és azonnal tálaljuk.

Ha a vargányának nincs szezonja, vagy nem tudunk beszerezni, helyettesítsük ugyanannyi vegyes erdei gombával vagy fehér csiperkével. Ha nincs sok időnk főzésre, használjunk előre gyártott polentát.
Olajban sült polenta gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2241 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Olajban sült polenta gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
bevásárlólista