Rántott polenta gombával, borsóval és sajttal



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).
2. Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Tegyük bele a gombát és a zöldborsót. Keverjük össze alaposan, és dinszteljük, amíg csaknem megpuhul (körülbelül 5 perc). Adjuk hozzá a lecsepegtetett kapribogyót és sózzuk, borsozzuk. Kis lángon főzzük tovább, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, körülbelül 3-4 percig.
3. A polentaszeleteket szórjuk meg kevés liszttel, majd mártsuk meg a tojásban, végül a tálba kiszórt zsemlemorzsában.
4. A sütőolajat nagyobb fritőzben vagy mély lábasban forrósítsuk fel alaposan. Egy kisebb kenyérdarabbal ellenőrizzük le az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyér rögtön buborékozva feljön a felszínre és elkezd pirulni, az olaj hőmérséklete megfelelő. A polentát több adagban süssük ki, egy adag kisütése körülbelül 5 percig tart. Szűrőkanállal szedjük konyhai papírtörlőre.
5. Minden szelet polentára helyezzünk egy kanálnyi zöldborsós gombát, valamint egy szelet mozzarellát. Toljuk sütőbe 5-10 percre, amíg a sajt megolvad és aranyszínűre sül. Szórjuk meg a bazsalikommal és forrón tálaljuk.
Polenta alaprecept
1. A vizet vastag falú lábosban felforraljuk és megsózzuk (1. kép).
2. Állandó keverés mellett apránként beleszórjuk a kukoricadarát (2. kép), hogy ne képződjenek csomók.
3. Közepes lángon tovább főzzük, közben hosszú nyelű fakanállal állandóan keverjük (3. kép). Szinte állandóan kell keverni, amíg megfő, ez akár 35-40 percet is igénybe vehet. Polentafőző készülékkel a keverés nehéz munkáját kihagyhatjuk.
4. A megfőtt kukoricakását tálba öntjük (4. kép) és forrón, húsétellel vagy mártással kínáljuk, vagy deszkára öntjük, kihűtjük és darabokra vágva kisütjük, esetleg kirántjuk.