Oregánós kenyérrudak

Grissini

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Oregánós kenyérrudak
Adag: 2 tepsi (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál szárított, finomra vágott oregánó
vagy
3 evőkanál friss, finomra vágott oregánó
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
6 dkg meleg vaj
vagy
6 dkg meleg sertészsír
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Az alrecept szerint készítsük el a kenyértésztát. Fokozatosan dolgozzuk bele a tésztába a sertészsírt és az oregánót, miközben gyúrjuk. Meleg helyen kelesszük 1 1/2 óráig.

2. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat). Olajozzunk meg két nagy méretű sütőlemezt.

3. Nyomkodjuk le a tésztát és kissé gyúrjuk át lisztezett munkafelületen. Tépjünk le belőle körülbelül tojás nagyságú darabokat és sodorjuk őket körülbelül 30 cm hosszúra. Helyezzük őket az előkészített sütőlapokra, jó sok helyet kihagyva. Kenjük meg őket az olajjal és kelesszük 15 percig.

4. Süssük a rudakat 15-20 percig, amíg ropogósra és aranybarnára pirulnak. Rácsra szedve hagyjuk őket kihűlni. Szobahőmérsékleten tálaljuk őket.

A kenyérrúd, vagy az Olaszország-szerte ismert elnevezés, a grissini az észak-olaszországi Torinóból származik 1679-ben találta fel őket egy torinói pékmester, Antonio Brunero, aki az akkori ifjú hercegnek és később uralkodónak, Arnedeo di Savoianak szeretett volna kedveskedni velük. Az oregánó helyett fűszerezhetjük összetört szárított csilivel, pirított hagymával vagy édesköménnyel.

Alap kenyértészta

Kép nélkül
50 dkg sima liszt
1.4 dkg szárított élesztő vagy
3 dkg élesztő
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál
3.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor

1. A kenyértészta készítéséhez egy kis tálban keverjük össze az élesztőt és a cukrot. Öntsük rá a meleg víz felét és kevergessük, amíg az élesztő feloldódik. Tegyük félre 10-15 percre, amíg habosodni kezd.

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a megmaradt víz nagy részét és az olajat. Keverjük, amíg a liszt fölveszi a folyadékot, ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.

3. Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre és formáljunk belőle gömböt. Öklünkkel nyomkodjuk le, hogy kissé kiterítsük. A tészta távolabbi végét hajtsuk magunk felé, és tenyerünk csukló felőli részével nyomkodva hajtsuk vissza. Hajtsuk magunk felé, majd fordítsuk el a tésztát egy negyed fordulattal. Ismételjük meg sokszor a hajtogatást, óvatosan és a lehető legkisebb nyomást gyakorolva, amíg a tészta sima és ruganyos lesz, a felszíne alatt jól látható légbuborékok képződnek, és amikor tenyérrel szétlapítjuk, visszaugrik eredeti formájára. Mindez körülbelül 10 percet vesz igénybe.

4. A tésztát tegyük át egy nagy, kiolajozott tálba és borítsuk le konyharuhával. Tegyük félre, amíg kétszeresére kel (körülbelül 1 1/2 óra). Ujjunkat nyomjuk a tésztába: ha a mélyedés megmarad, a tészta megkelt.

Oregánós kenyérrudak
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3529 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Oregánós kenyérrudak
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
könyvek