Sörperec



Elkészítés:
1. Keverjük össze az élesztőt és a cukrot egy kis tálban 1/3 csésze (90 ml) vízzel. Keverjük el alaposan, majd tegyük félre 5-10 percre, amíg habozni kezd.
2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Fakanállal fokozatosan keverjük hozzá az élesztős keveréket. A maradék vízből adjunk hozzá annyit, hogy puha tésztává álljon össze.
3. A tésztát helyezzük át enyhén meglisztezett munkafelületre, és dagasszuk, amíg sima lesz. Formáljuk meg, fedjük le konyharuhával, és tegyük félre meleg helyre, amíg kétszeresére kel (nagyjából 2 óra).
4. Melegítsük elő a sütőt 225 °C-ra (gázsütő 8-as fokozat). Fordítsuk a tésztát lisztezett munkalapra és osszuk szét 12 részre.
5. Minden tésztadarabból sodorjunk hosszú kötelet, majd a végeket egymáson keresztben áthajtva formázzuk őket pereccé. Mindkét véget tapasszunk a tésztarúd közepéhez. A pereceket jó nagy helyet hagyva rendezzük el sütőlemezeken.
6. Kenjük meg őket a tojással és hintsük meg a sóval. Süssük őket körülbelül 15 percig, amíg jól feljönnek és aranybarnára pirulnak.
Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk őket.