Vargányás crostini



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
2. Válasszuk szét a gombák tönkjét és kalapját. A tönkök kemény, hibátlan részeit kockázzuk fel. A kalapokat vágjuk durvára.
3. Melegítsük fel az olajat és a vajat egy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát és a vágott kakukkfüvet, és dinszteljük 3-4 percig, amíg megpuhulnak.
4. Tegyük bele a gombát és ízesítsük sóval és borssal. Pirítsuk 5 percig. Fokozatosan adagoljunk hozzá annyi alaplevet, hogy a keverék nedves legyen, de ne leves. Kis lángon főzzük 8-10 percig.
5. A kenyérszeleteket rendezzük el egy sütőlapon, és süssük körülbelül 5 percig a sütőben, amíg ropogósra és aranybarnára pirulnak. Minden pirítósra kanalazzunk egy jó adag gombás keveréket. Díszítsük fel őket a félretett kakukkfűágakkal, és melegen tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.