Vargányás crostini

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Vargányás crostini
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db vastagra szeletelt, vékonyra szeletelt bagett
60 dkg vargánya
1 és ¼ dl zöldségalaplé
1 evőkanál friss, finomra vágott kakukkfű
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 kisebb fej finomra aprított hagyma
2 evőkanál vaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
pár szál friss, finomra vágott kakukkfű

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).

2. Válasszuk szét a gombák tönkjét és kalapját. A tönkök kemény, hibátlan részeit kockázzuk fel. A kalapokat vágjuk durvára.

3. Melegítsük fel az olajat és a vajat egy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát és a vágott kakukkfüvet, és dinszteljük 3-4 percig, amíg megpuhulnak.

4. Tegyük bele a gombát és ízesítsük sóval és borssal. Pirítsuk 5 percig. Fokozatosan adagoljunk hozzá annyi alaplevet, hogy a keverék nedves legyen, de ne leves. Kis lángon főzzük 8-10 percig.

5. A kenyérszeleteket rendezzük el egy sütőlapon, és süssük körülbelül 5 percig a sütőben, amíg ropogósra és aranybarnára pirulnak. Minden pirítósra kanalazzunk egy jó adag gombás keveréket. Díszítsük fel őket a félretett kakukkfűágakkal, és melegen tálaljuk.

Az ízletes vargánya (Belefut edulls) sokfelé megtalálható az erdőkben a nyári és őszi időszakban. Ha nem kapunk friss vargányát, akkor helyettesítsük ugyanennyi termesztett csiperkével, valamint 30 g vízbe áztatott szárított vargányával.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Vargányás crostini
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1467 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Vargányás crostini
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
facebook