Taramosalata

Tőkehalikrás mártogató

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető drága
Taramosalata
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg pontyikra
vagy
15 dkg tőkehalikra
1 db friss, leve citrom
másfél dl extraszűz olívaolaj
1 fej finomra aprított hagyma
2 db hámozott, darabolt burgonya
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
igény szerint pita
igény szerint fekete olívabogyó

Elkészítés:

1. Főzzük a burgonyát egy lábas enyhén sózott vízben 10-15 perc alatt puhára.

2. Turmixgépben keverjük el a burgonyát, a halikrát, a hagymát, az olívaolajat és a citromlét.

3. Kapcsolgassuk ki-be a gépet, amíg simára keveri. Ha túl sűrű lenne a mártogatónk, adjunk hozzá további olajat. Ízesítsük sóval és borssal.

4. Kaparjuk át egy tálalóedénybe, fedjük le celofánnal, és tálalás előtt legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.

5. Tálaljuk a pitával és a fekete olívával.

Pita

Pita
50 dkg finomliszt
3.1 dl langyos víz
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
5 gramm szárított élesztő vagy
15 gramm élesztő

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk

a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.

5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.

7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.

8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Taramosalata
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1248 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
Taramosalata
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Harapnivalók
Harapnivalók
(Ventus Libro Kiadó, 2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában... bővebben...
ételfotó

Kapcsolódó receptek (pontyikra, tőkehalikra összetevők alapján)