Almás mosoly



Elkészítés:
1. A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a ricottát, a lisztet, a sütőport, a sót, az olajat, a tejet, a cukrot, a tojást, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és a vajat. Kemény tésztát gyúrunk belőle.
2. A töltelékhez a mazsolát 10 percig forró vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük és papírtörlőn leszárítjuk.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy sütőlemezt kivajazunk. Egy nagy serpenyőben a kis kockákra vágott almát, a vajat, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet alacsony hőfokon kb. 5 percig, amíg az alma összeesik, pároljuk. Belekeverjük a mazsolát és hagyjuk kihűlni.
4. A tésztát kissé lisztezett deszkán 5 mm-re nyújtjuk. Egy 8 cm-es kerek formával a tésztát kiszúrjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. A tésztakorongok közepére púpozott teáskanálnyi almapépet kenünk úgy, hogy a széle 1 cm-en szabad maradjon. A szélét a felvert tojással megkenjük, egy másik koronggal beborítjuk, a széleket erősen összenyomjuk. A tészták tetejét a maradék tojással megkenjük.
5. A töltött tésztakorongokat az előkészített sütőlemezekre rakjuk egymástól 2,5 cm-re, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk még 2 percig a lemezen. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.