Almás mosoly

Adag: 1 tepsi (12-15 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
25 dkg ricotta
vagy
25 dkg túró
1 teáskanál sütőpor
1 csipet
1 dl olaj
2 evőkanál tej
1 db tojás
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
½ teáskanál vaníliakivonat
9 dkg vaj
vagy
30 dkg fehér liszt
A töltelékhez:
3 db hámozott, kimagozott alma
1 db felvert tojás
1 teáskanál frissen préselt/facsart citromlé
1 db citrom reszelt héja
1 evőkanál vaj
3 evőkanál arany mazsola

Elkészítés:

1. A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a ricottát, a lisztet, a sütőport, a sót, az olajat, a tejet, a cukrot, a tojást, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és a vajat. Kemény tésztát gyúrunk belőle.

2. A töltelékhez a mazsolát 10 percig forró vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük és papírtörlőn leszárítjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy sütőlemezt kivajazunk. Egy nagy serpenyőben a kis kockákra vágott almát, a vajat, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet alacsony hőfokon kb. 5 percig, amíg az alma összeesik, pároljuk. Belekeverjük a mazsolát és hagyjuk kihűlni.

4. A tésztát kissé lisztezett deszkán 5 mm-re nyújtjuk. Egy 8 cm-es kerek formával a tésztát kiszúrjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. A tésztakorongok közepére púpozott teáskanálnyi almapépet kenünk úgy, hogy a széle 1 cm-en szabad maradjon. A szélét a felvert tojással megkenjük, egy másik koronggal beborítjuk, a széleket erősen összenyomjuk. A tészták tetejét a maradék tojással megkenjük.

5. A töltött tésztakorongokat az előkészített sütőlemezekre rakjuk egymástól 2,5 cm-re, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk még 2 percig a lemezen. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Almás mosoly
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1574 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
Almás mosoly
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
recepttár