Baklava

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baklava
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg réteslap
30 dkg durvára vágott dió
½ teáskanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj
5 dkg durvára vágott pisztácia
A sziruphoz:
½ db citrom reszelt héja
1 teáskanál frissen préselt/facsart citromlé
2 és fél dl víz
3 evőkanál méz

Elkészítés:

1. A durvára vágott diót elkeverem a cukorral és a fahéjjal. A vajat felolvasztom és a réteslapot előkészítem.

2. A sütéshez érdemes a réteslap méretével egyező, vagy fele akkora tepsit használni, hogy a tésztát felesleg nélkül bele lehessen szabni. Egy 20x 32 cm-es tepsi alját és az oldalát olvasztott vajjal kikenem, belehelyezem az első réteslapot és megkenem vajjal, ráteszem a következő lapot, ezt is megvajazom, így összesen hat lap kerül a tepsi aljára.

3. A diós tölteléket két részre osztom és az egyik felét szétoszlatom a vajjal megkent tésztarétegen, majd újabb hat összevajazott tésztalap + diós töltelék másik fele + utolsó hat tésztalap következik. A tetejét is megkenem vajjal, és egy éles késsel átlósan, rombusz alakú szeletekre darabolom.

4. Előmelegített sütőben 15 percig 200 fokon (gázsütő 4-es fokozat), majd még 15-20 percig 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) szép pirosra sütöm.

5. Közben elkészítem a mézes-cukros szirupot: a vizet, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet egy serpenyőben elkeverem, felmelegítem és 10-15 percen át forralom. Végül a mézet is hozzáadom és még 5 percen keresztül forralom a szirupot.

6. A sütőből kivett, pirosra sült baklavát rögtön leöntöm a mézes sziruppal, a szeletek tetejét durvára vágott pisztáciával díszítem.

A baklava számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható: a törökök, görögök, arabok, örmények és a bolgárok is saját hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta alapú sütemény – tehát nem kell bajlódni a tésztával – dióval, mandulával, vagy pisztáciával megtöltve, mézzel és cukorsziruppal meglocsolva. A dió összedarabolását leszámítva egész gyorsan elkészül, ez viszont egy nagyon fontos lépés, amit darálással nem lehet kiváltani, mert ettől marad ropogós a diótöltelék. Érdemes egy napot pihentetni, mert másnap sokkal finomabb, de ezt csak ritkán fogjuk megtapasztalni.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1380 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
bevásárlólista