Halloumi pitával és tzatzikivel

Adag: 2 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg halloumi sajt
kevés olívaolaj
A pitához:
3 teáskanál olívaolaj
2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál kristálycukor
1 teáskanál
30 dkg búzaliszt
A tzatzikihez:
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál citromlé
3 teáskanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
másfél dkg tejföl
4 és fél dkg natúr joghurt
2 teáskanál
1 nagyobb kígyóuborka

Elkészítés:

1. A tzatziki készítése során a joghurtot sűrű szövésű szűrőbe öntöm, egy tál fölé teszem, és legalább 60 percen keresztül hagyom, hogy jól kicsepegjen. A kígyóuborkát héjastól tökreszelőn legyalulom, elkeverem a sóval, és legalább 30 percig állni hagyom. Amikor az uborka már levet eresztett, alaposan kinyomkodom, hozzáadom a reszelt fokhagymát, a joghurtot, a tejfölt, az olívaolajat és a citrom levét is hozzákeverem. Sóval, borssal ízesítem.

Egy éjszakára a hűtőben állni hagyom, mert másnap sokkal finomabb!

2. A pitákhoz a lisztet egy tálba kimérem, a közepébe kialakítok egy kis mélyedést és belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, sót, olívaolajat és a langyos vizet. Az egészet jól összedolgozom, 10 percen keresztül dagasztom, majd egy kis olajjal lekenem és 90 percre meleg helyre teszem, hogy megkeljen. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és 6 egyforma részre osztom és vizes konyharuha alatt még 20 percig pihentetem. 15 perc elteltével az első két pitát kinyújtom és konyharuha alatt még 4-5 percig pihentetem, majd 250 fokra (gázsütő 6-os fokozat) előmelegített sütőben 3-5 perc alatt megsütöm. A pitákat a sütőrácson sütöm, nem tepsiben, amit kiveszek a sütőből és úgy helyezem rá a tésztát, hogy szépen el tudjam igazítani. A többi pitával (a megadott mennyiségekből 6 darabot készíthetünk) is ugyanígy járok el.

3. A sajtot 1 cm-es szeletekre vágom, és grillsütőn vagy kiolajozott, bordázott aljú serpenyőben magas fokozaton, oldalanként 2-3 perc alatt átsütöm. Azonnal, frissen fogyasztom, mert ha kihűl, hajlamos visszakeményedni.

Halloumi pitával és tzatzikivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1137 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halloumi pitával és tzatzikivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
tippek, fortélyok