Rizzsel és magvakkal töltött káposzta

| Töltött lilakáposzta receptek
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Rizzsel és magvakkal töltött káposzta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg köles
vagy
5 dkg hajdina
2 evőkanál vörösborecet
7 és fél dl száraz fehérbor
1 teáskanál
2 és fél dl paradicsompüré
12 és fél dkg vaj
2 dkg zsemlemorzsa
2 szál finomra reszelt sárgarépa
2 db vékonyra szeletelt zellerszár
2 fej finomra vágott hagyma
1 szem finomra vágott mogyoróhagyma
3 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). A zsemlemorzsát pár perc alatt szárazon világosbarnára pirítjuk a sütőben. Félrerakjuk.

2. Felmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat).

3. A káposzta nagy, külső leveleit eltávolítjuk, 12 egyforma levelet félreteszünk. A megmaradt káposztafejeket negyedekre vágjuk, majd a káposztából 40 dekagrammnyit laskára vagdosunk.

4. A mogyoróhagymát és a sárgarépa felét a vaj felén kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a laskára vágott káposztát, és további 3 percig együtt pirítjuk-pároljuk.

5. Belekeverjük a rizst és a hajdinát. Felöntjük alaplével és a paradicsomsűrítménnyel. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük. Felforraljuk.

6. A tűz hőfokát csökkentjük, és a káposztás, rizses keveréket letakarva 15 percig főzzük. Kissé hagyjuk hűlni, majd belekeverhetjük a petrezselymet.

7. Puhára pároljuk a hagymát, a zellerszárat, a maradék sárgarépát 2 evőkanál vajon és olajon. Felöntjük a borral és a maradék alaplével, majd 15 percig főzzük. Félrerakjuk.

8. Sós vizet forralunk egy nagy fazékban. Hozzáadjuk a borecetet.

9. A félretett káposztaleveleket 3-5 perc alatt majdnem puhára pároljuk a vízben. Kiszedjük a vízből a leveleket, majd ha már kihűltek, a közepükön lévő vastag eret kivágjuk, hogy könnyebben felcsavarhatók legyenek.

10. A levél aljára 1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk. Félig feltekerjük, behajtjuk az oldalát, és folytatjuk a tekerést, amíg tart a levél. Hajtott oldalával lefelé a tepsibe tesszük.

11. Felolvasztjuk a maradék vajat, és a káposztatekercsek tetejére locsoljuk. Megszórjuk pirított zsemlemorzsával, majd letakarva 15 percig sütjük.

12. A fedő vagy a fólia levétele után még 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Csirkealaplé

Kép nélkül
1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.

Rizzsel és magvakkal töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1921 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Rizzsel és magvakkal töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
ételfotó