Bazsalikomos, fokhagymás polenta



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 25x20 centiméteres sütőtálat.
2. Az alaplevet felforraljuk egy fazékban. Óvatosan beleöntjük a polenta darát, és 8-10 percig állandóan kavargatva főzzük, amíg a polenta az edény falától el nem válik. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fokhagymát, a bazsalikomot és a sajtot.
3. A polentát az előkészített sütőtálba simítjuk, majd 30 percig sütjük. Az ízesített polentát háromszögekre vágjuk, majd azonnal tálaljuk.
Csirkealaplé

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.