Tavaszi zöldséges rizottó

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tavaszi zöldséges rizottó
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg spárga
2 db articsóka
40 dkg rövid szemű rizottórizs
12 és fél dkg zöldbab
15 dkg spenót
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
4 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
1 fej finomra vágott hagyma
1 szál finomra vágott zellerszár
1 szál kockára vágott sárgarépa
2 db kockára vágott burgonya
3 db kockára vágott paradicsom
10 dl forró zöldségalaplé
9 dkg kockára vágott vaj
1 db friss, leve citrom
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Megtisztítjuk az articsókát: levágjuk a külső, kissé tüskés leveleit, sziromvégeit, amelyeket nem lehet elfogyasztani. A növény ehető része a „szíve", amelyet éles késsel vagy kanállal kiveszünk, kettévágjuk. Vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével.

2. A hagymát, a zellerszárat és a petrezselymet puhára fonnyasztjuk az olajon és 3 evőkanál vajon. Hozzáadjuk a sárgarépát, a burgonyát, az articsókát, a paradicsomot, majd megsózzuk. 3 percig pirítjuk.

3. Felöntjük 1.25 deciliternyi forró zöldségalaplével. Alacsony hőfokon körülbelül 10 percig főzzük, amíg a burgonya és a sárgarépa majdnem megpuhul.

4. Belekeverjük a zöldborsót, a zöldbabot, a spárgát, a spenótot. Hozzáöntjük a rizst, és még 2 percig kevergetjük.

5. Adagonként a többi zöldségalaplevet is hozzáöntjük. Kevergetve 15-18 percig főzzük, amíg a rizs az összes alaplevet magába nem szívja.

6. Félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a parmezánt, valamint a maradék vajat. Frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.

Arborio, Vialone Nano és Carnaroli: ez az a három klasszikus olasz rizsfajta, amelyet a rizottó készítéséhez ajánlunk. A rizottó akkor a legfinomabb, ha a rizst kissé megpirítjuk kevés olajon és vajon, és ha a forró levest nem egyszerre, hanem többször, kis mennyiségben adjuk hozzá, a rizst állandón, folyamatosan kevergetve.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 szál kockára vágott sárgarépa
2 db paradicsom
2 szem szegfűszeg
1 teáskanál
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
25 dl víz
2 fej hagyma
1 csomó kisebb csokor petrezselyemzöld
6 szem fekete bors

1. Felmelegítjük az olajat egy nagy fazékban. Hozzáadjuk a szegfűszeggel megszúrt hagymát, a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a petrezselymet, a borsot, a babérlevelet és a sót. 5 percig pároljuk.

2. Felöntjük vízzel, a fazekat félig lefedjük. 60 percig főzzük a levest.

3. Fémszitán leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Tavaszi zöldséges rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4104 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Tavaszi zöldséges rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
cikkek