Tenger gyümölcsei rizzsel



Elkészítés:
1. A kék kagylót és a kagylót 1 órára hideg vízbe áztatjuk. Megtisztítjuk, a sérült kagylókat kidobjuk. Vízben alaposan átöblítjük. A kagylót körülbelül 10 percig melegítjük egy nagy serpenyőben, ezalatt kinyílnak. Amelyik nem nyílik ki, az eldobandó.
2. A halalaplevet felforraljuk.
3. A hagymát 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a csilit, majd további 1 percig pirítjuk.
4. Belekeverjük a tintahalat, és 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Alacsony hőfokon még 5 percig főzzük.
5. A rizst 1-2 percig pirítjuk a maradék olajon. Hozzáadjuk a tintahalas keverékhez. Felöntjük borral és addig főzzük, amíg az alkohol el nem párolog.
6. Felöntjük annyi halalaplével, amennyi ellepi a rizst. Lefedjük, alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
7. Hozzáadjuk a kagylókat és a garnélarákot, az egészet átmelegítjük. Végül belekeverjük a vajat. Petrezselyemmel díszítve, forrón tálaljuk.
Halalaplé

1. A halfejeket és a csontos keveréket 1 órán át áztatjuk hideg vízben. Ezen idő alatt kiázik belőle a vér.
2. Leszűrjük és a haldarabokat egy vízzel megtöltött nagy edényben felmelegítjük. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi hozzávalót. 1 ½ órát főzzük.
3. A levet felhasználás előtt finom fémszitán átszűrjük.