Falafel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Falafel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg fehér száraz lóbab
1 db hámozott burgonya
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomó friss petrezselyemzöld
1 evőkanál fehér liszt
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál sütőpor
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A sütéshez:
5 dl olaj
A tálaláshoz:
igény szerint paradicsom
igény szerint pita

Elkészítés:

1. A babot 24 órára hideg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, majd hagymával, fokhagymával, burgonyával és petrezselyemmel robotgépben pürésítjük.

2. Hozzáadjuk a koriandert, a köményt és a lisztet, majd jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 órán át pihentetjük.

3. Belekeverjük a sütőport, és a keverékből lapos pogácsákat szaggatunk.

4. Felforrósítjuk az olajat egy nagy serpenyőben. A pogácsákat adagonként 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőn alaposan lecsöpögtetjük. Pitával, tzatzikivel, paradicsommal és salátával tálaljuk.

A fehér lóbab a görög és egyéb mediterrán élelmiszereket árusító üzletekben vásárolható meg. Ha nem sikerül beszerezni, akkor jó minőségű csicseriborsóval helyettesíthetjük.

Pita

Pita
50 dkg finomliszt
3.1 dl langyos víz
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
5 gramm szárított élesztő vagy
15 gramm élesztő

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk

a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.

5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.

7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.

8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tzatziki

Kép nélkül
1 csokor menta
2 gerezd fokhagyma
1 db uborka
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál ecet
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. Meghámozzuk az uborkát. Félbevágjuk, kikanalazzuk a magokat. Nagyon kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, szűrőben 10 percig csöpögtetjük. Kicsavarjuk a felesleges levet.

2. A joghurtot, a fokhagymát, az uborkát és a mentát összekeverjük egy tálban. Hozzáöntjük az olajat, az ecetet, azután sózzuk, borsozzuk.

3. Hűtőszekrényben 1 órán át hűtjük tálalás előtt.

Falafel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1474 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Falafel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
google+