Mandulás tekercs

| Mandulás rétes receptek
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 db réteslap
½ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál mandulaaroma
1 db tojás
10 dkg porcukor
6 dkg ghee
vagy
6 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál narancsvirágvíz
vagy
1 evőkanál rózsavíz
A szóráshoz:
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy 20 centiméter átmérőjű, kör alakú, kapcsos formát.

2. Az őrölt mandulát és a porcukrot összekeverjük egy tálban.

3. A tojásfehérjét, a mandulakivonatot és a narancsvirágvizet hozzáadjuk, majd rugalmas mandula "tésztát" készítünk belőle.

4. A mandula tésztát 3 egyenlő darabra vágjuk. A tésztadarabokból hosszú rudakat sodrunk. A réteslapokat megkenjük vajjal.

5. Egy mandulahurkát a megkent réteslapok szélétől pár centire helyezzük. Felsodorjuk. Megvajazzuk. Szorosan összetekerjük, és az előkészített forma közepére helyezzük.

6. Megismételjük a műveletet a maradék réteslapokkal, illetve a mandulahurkákkal, majd azokat a formában lévő tekercs köré tekerjük.

7. Megkenjük a felvert tojássárgával. 30 percig sütjük.

8. A tekercset sütőlemezre borítjuk. Eltávolítjuk a sütőpapírt, és még 10-15 percig sütjük a tésztát.

Rétestészta

Rétestészta
60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Mandulás tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 880 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Mandulás tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
twitter