Töltött szőlőlevél
Dolmada, Dolmadesz, Tőtike



Elkészítés:
1. Felmelegítjük az olajat egy nagy serpenyőben, és a mogyoróhagymát, a fokhagymát körülbelül 5 perc alatt puhára pároljuk.
2. Hozzáadjuk a rizst, a mazsolát, a fenyőmagot és a citromlevet, majd további 1 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel. Lefedjük a serpenyőt, és az ételt 15 percig gyöngyözve főzzük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
3. A kihűlt keverékhez adjuk az újhagymát, a mentát és a petrezselymet.
4. A szőlőleveleket leöblítjük hideg vízben, munkalapra fektetjük valamennyit, a fényes oldallal lefelé. 2-3 teáskanálnyi keverékkel megtöltjük, szorosan feltekerve csomagokat készítünk, amelyek végeit visszagyűrjük.
5. A csomagokat - hajtással lefelé - pároló edénybe rakjuk. 10 perc múlva, tzatzikivel tálalhatjuk.
Tzatziki

1. Meghámozzuk az uborkát. Félbevágjuk, kikanalazzuk a magokat. Nagyon kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, szűrőben 10 percig csöpögtetjük. Kicsavarjuk a felesleges levet.
2. A joghurtot, a fokhagymát, az uborkát és a mentát összekeverjük egy tálban. Hozzáöntjük az olajat, az ecetet, azután sózzuk, borsozzuk.
3. Hűtőszekrényben 1 órán át hűtjük tálalás előtt.