Fehér csokoládés, makadámdiós karamella



Elkészítés:
1. Kiolajozunk egy 20 x 25 centiméteres tepsit.
2. A vajat, a tejet és a cukrot összemelegítjük egy serpenyőben. Lassan és állandóan kevergetve majdnem felforraljuk. A cukornak teljesen fel kell olvadnia. Mintegy 3-4 percig gyöngyözve főzzük. Mérjük meg cukorhőmérővel a hőmérsékletét: érje el a 116 Celsius-fokot. Másként is eljárhatunk: a puha, nyúlós keverékből kanálnyit jeges vízbe pottyantunk, s ha az golyót formál, akkor megfelelőnek ítélhető az anyag hőmérséklete.
3. Félrehúzzuk a tűzről, és addig kevergetjük, míg kissé besűrűsödik, körülbelül 5 perc alatt. Hozzáadjuk a vaníliát és a csokoládét, majd kevergetjük, hogy a csokoládé felolvadjon. A makadámdiót is beleforgatjuk. A karamellát az előkészített tepsibe öntjük.
4. Szobahőmérsékleten kihűtjük. Hűtőszekrényben 60-120 percig hűtjük, dermesztjük. Végül 4 centiméteres kockákra vágjuk.