Sült fagylalt mézsziruppal



Elkészítés:
1. Elkészítjük a mézszirupot. A szirup hozzávalóit összemelegítjük, majd felforraljuk. Ezután 3-5 percig gyöngyözve főzzük, vagy amíg a keverék be nem sűrűsödik. Kidobjuk a szegfűszeget, félrerakjuk a szirupot.
2. A sült fagylalthoz sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és a fagylaltot a sütőpapírra kanalazzuk. Úgy 120 percen át fagyasztjuk, hogy a fagylalt megkeményedjen.
3. A nyolc szelet félcentis szeletre vágott piskótát tiszta munkalapra fektetjük, és az egyik felét megkenjük a felvert tojással. A fagylaltot a tetejére kanalazzuk, és a piskótalapot szorosan feltekerjük, hogy kerek labdaformát kapjunk. A golyókat visszarakjuk a tepsibe, és egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.
4. Az olajat fritőzbe vagy mély serpenyőbe öntjük, és 190 fokra melegítjük. Ha nincs sütőhőmérőnk, akkor az olaj forróságát kis kenyérkockával teszteljük le. Ha a bedobott kenyér körül buborékos az olaj, és a kenyér pillanatok alatt aranyszínűvé válik, akkor kellően forró az olaj.
5. A fagylaltgolyókat két adagban sütjük ki. Amint kivettük az olajból, papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat. Forrón, mézsziruppal lecsorgatva tálaljuk.
Tojáskrémes fagylalt
1. A mélyhűtőbe teszünk egy nagy tálat. A tejet, a tejszínt, a citromhéjat és a cukor felét összemelegítjük vastag aljú serpenyőben, majd forráspontig hevítjük. Félrehúzzuk a tűzről.
2. A tojássárgáját és a maradék cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fordulatszámon fehéredésig és krémesre keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tejes keverék egyharmadát. Állandó keverés mellett hozzáöntjük az összes tejes keveréket. Ezután visszarakjuk a serpenyőbe. Nagyon alacsony hőfokon, állandóan kevergetve főzzük. Figyelem: a keveréket tilos felforralni! Félrehúzzuk a tűzhelyről, és a lehűtött tálba öntjük. Teljesen kihűtjük. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
3. A tejes-tojásos keveréket a fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Fagyasztódobozba rakjuk, letakarjuk a tetejét sütőpapírral, és a tálalásig mélyhűtőbe helyezzük.