Cukkinis-rukkolás quiche



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kivajazunk egy 25 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaformát.
2. A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kiterítjük, majd megszórjuk 1 evőkanálnyi mákkal. Az előkészített forma aljára és oldalára simítjuk.
3. A tészta tetejét lefedjük sütőpapírral, és nehezéket helyezünk rá. A nehezékkel együtt 20 percig sütjük.
4. A cukkinit hosszában vékony szeletekre hasítjuk. A szeleteket pár percig pároljuk a vajon.
5. Hozzáadjuk a virágokat, és még 5 percig pároljuk.
6. A tojásokat és a tojássárgáját habosra verjük egy tálban. Sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a rukkolát, a tejszínt és a reszelt parmezánt. A keveréket a párolt cukkinibe forgatjuk.
7. A megsült tésztáról eltávolítjuk a nehezéket. A keveréket a tésztára öntjük, azután megszórjuk a maradék mákkal és tovább sütjük. 20-25 perc alatt megszilárdul a töltelék, szinte aranyszínű lesz.
Leveles tészta

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.
2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.
4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.
5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.
7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.
A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.