Churros csokoládészósszal



Elkészítés:
1. Elkészítjük a csokoládészószt. A vizet és a cukrot felmelegítjük; a cukornak fel kell olvadnia. Hozzáadjuk a csokoládét, a kakaót és a tejet. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a csokoládé fel nem olvad. A szósz közben sima lesz. Félrerakjuk, melegen tartjuk.
2. Elkészítjük a churrost. A cukrot, a vizet és a vajat felforraljuk egy serpenyőben. A lisztet és a csipetnyi sót beleszórjuk, és fakanállal addig keverjük - körülbelül 2 percen át -, amíg a tészta az edény falától el nem válik. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kissé felvert tojássárgáját, összekeverjük vele.
3. Az olajat mély serpenyőben vagy fritőzben 190 fokra hevítjük. Ha nincs sütőhőmérőnk, akkor az olaj forróságát kis kenyérkockával teszteljük le. Ha a bedobott kenyér körül buborékos az olaj, és a kenyér pillanatok alatt aranyszínűvé válik, akkor kellően forró az olaj.
4. Habzsákba kanalazzuk a tésztát, a zsákra csillag alakú kinyomó csövet helyezünk. A kinyomócsövön keresztül körülbelül 10 centiméter hosszú tésztát nyomunk a forró olajba, és addig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz. A tésztacsíkokat szűrőkanál segítségével emeljük ki, majd lecsöpögtetjük konyhai papírtörlőn. A műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
5. A csokoládészószt hat kávéscsészébe öntjük, kistányérra helyezzük a csokis csészéket, és mellé tálaljuk a churrost, a hosszúkás fánkocskákat.