Fehér csokoládés és makadámdiós pralinéparfé



Elkészítés:
1. Elkészítjük a pralinét. Sütőpapírral kibélelünk egy 39x29 centiméteres tepsit, majd vékonyan kivajazzuk. A diót nagy serpenyőben, 3-5 perc alatt világosbarnára pirítjuk.
2. Aranyszínűre pirítjuk a cukrot. Félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a megpirított diót. A diós karamellt az előkészített tepsibe rakjuk, hagyjuk kihűlni, majd robotgépben kissé összetörjük.
3. Elkészítjük a mousse-t. A tejszínt és a vaníliát összemelegítjük, forráspontig hevítjük. Félrehúzzuk a tűzről. A tojássárgáját elkeverjük tűzálló tálban. A meleg tejszínes-vaníliás keverék egyharmadát óvatosan a felvert tojáshoz öntjük. Hozzáadjuk a csokoládét, és a keveréket gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk. Addig keverjük, amíg a keverék a fakanál hátsó részét teljesen be nem vonja. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Beleforgatjuk a tejszínhabot és a pralinét.
4. Hat darab, egyenként 250 milliliteres, henger alakú fém- vagy üvegpoharat két, hosszú csíkra vágott sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy a papír a pohár alját és az oldalát befedje. Ezek segítségével a megfagyott parfét könnyebben kiboríthatjuk. Megtöltjük a poharakat a csokoládés keverékkel. A tetejét megszurkáljuk, hogy kijöjjenek a levegőbuborékok. Letakarjuk alufóliával vagy folpackkal, és egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.